Življenje teče skozi hrbtenico

Bolezni  in težave povezane s hrbtenico so peti najpogostejši vzrok za hospitalizacijo. Danes so še posebej pogoste v zahodni industrializirani družbi s splošno razširjenostjo od 70 do 80 odstotkov populacije.

In le redki so tisti, ki niso na tak ali drugačen način občutili zdravstvenih težav na tem delu telesa. Žal je zaradi tega veliko tudi bolniške odsotnosti, zato resno vzemite alarme in opozorila, da je več potrebno narediti v smislu gibalnih vajah. Človek je bitje gibanja, čeprav je v sodobnem času malo pozabil na to. Hrbtenica nosi naše telo, je naša glavna opora. Zato tudi v prenesenem pomenu vemo kaj pomeni, če rečemo: “Tale pa nima svoje hrbtenice.” Vaše zdravje je pogosto vaša odločitev.

Bolečine v hrbtenici pri številnih ljudeh občasno ali pa stalno povzročajo težave v manjši ali v večji meri. Skoraj ni človeka, ki ga ne bi prej ali slej zabolelo v križu, manj pogosto v vratni hrbtenici.

Statistike kažejo, da kar 65 odstotkov aktivnega prebivalstva išče zdravniško pomoč zaradi bolečin v križu.

Medtem ko telo enako grajenih štirinožnih vretenčarjev nosijo štirje stebri, med katerimi se hrbtenica vije v rahlih ovinkih, od enega stebra k drugemu, mora človek loviti ravnotežje in se gibati na dveh hoduljah ter je zaradi pokončne drže podvržen bistveno večjim obremenitvam.

Kot potrjujejo specialisti ortopedi, lahko bolečine v hrbtenici doletijo vsakogar. Degenerativne spremembe na hrbtenici se pričnejo že po puberteti  in so povezane s slabšo  presnovo medvretenčnih ploščic. V rizično skupino spadajo genetsko predisponirani ljudje in pa tisti, ki so izpostavljeni fizičnim preobremenitvam.

Pregovor, da ima hrbtenico nekdo, ki je ponosen, je povezan s hojo. In če je to res, potem si želim, da bi bili vsi ponosni in torej nikoli imeli težave na tem osrednjem delu okostja iz 33-tih vretenc.

Na hrbtenici je še posebno občutljivo eno mesto, ki je podvrženo izjemnim preobremenitvam, stalnemu pritisku in je zato večja možnost zgodnje obrabe in bolezenskega stanja. Ta segment leži na mestu, kjer pride zadnji gibljivi segment ledvene hrbtenice v prvi negibljivi segment križnične hrbtenice. Če si predstavljamo, da tu pritiska na površino, nekaj večjo kot (bivši) pettolarski kovanec, cela teža zgornjega dela telesa, je razumljivo, da je medvretenčna ploščica na tem mestu najbolj obremenjena.

Dokaj pogoste so tudi bolečine v vratni hrbtenici, saj sta vratna in ledvena hrbtenica najbolj gibljiva dela hrbtenice.

V vratni hrbtenici med petim in šestim vratnim vretencem ter šestim in sedmim vretencem pride najpogosteje do okvar, prav tako v ledveni hrbtenici najpogosteje med četrtim ledvenim in petim ledvenim vretencem ter petim ledvenim in prvim križničnim. Ti segmenti so najbolj gibljivi, zato nastanejo na teh mestih najtežje spremembe.

Vzrokov za pogoste bolečine v križu in vratu je mnogo, vendar so najčešči vzrok spremembe v medvretenčni ploščici in posledice teh sprememb.

Zato pri bolečini v križu in v vratu pomislimo skoraj vedno na ta vzrok, vsi drugi so zanemarljivi oziroma redki.

Točnega vzroka težavam včasih ne najdemo, delno tudi zato, ker je hrbtenica težje dostopna in jo je težje natančno pregledati kot npr. koleno ali komolec. Tudi zgradba hrbtenice je mnogo bolj zapletena kot katerikoli drugi sklep. Odnose med znaki in bolezenskimi spremembami je težko izmeriti. Včasih povzroča težave kombinacija več vzrokov in ne samo eden.

Vir in še več: https://www.luksuz.net/zivljenje-tece-skozi-hrbtenico/