Marijino vnebovzetje je eden največjih Marijinih praznikov, ki ga kristjani praznujejo 15. avgusta. Na ta dan se številni verniki po Sloveniji podajo po romarskih središčih, še posebej praznično pa je bilo te dni tudi v Zagradcu, kjer je potekalo praznovanje 230-letnice obstoja župnije Zagradec. Praznovanje se je začelo na predvečer praznika z blagoslovom obnovljenih del, nadaljevalo pa na praznični dan z župnijskim dnevom.

 Župnija Zagradec, h kateri pripadata še podružnični cerkvi na Valični vasi in Gabrovki, letos obhaja 230 let od prihoda prvega duhovnika v Zagradec. Takratni krški župnik Anton Kreševič je prišel v Zagradec avgusta 1788 in pod njegovim vodstvom je stekla gradnja cerkve in župnišča. Cerkev je bila posvečena Mariji Brezmadežni in prav ta župnijska cerkev je v zadnjih treh letih doživela temeljito obnovo.

Na predvečer Marijinega praznika je novomeški škof msgr. Andrej Glavan v sklopu praznovanja obletnice župnije slovesno blagoslovil obnovljen glavni Marijin oltar, stranska oltarja z obnovljenima slikama sv. Katerine ter sv. Cirila in Metoda, novi ambon in daritveni oltar s podobami šestih božjih služabnikov in mučencev, škofa Friderika I. Barage, škofa Janeza Gnidovca, škofa Antona Volka, blaženega mučenca Alojzija Grozdeta ter drinskih mučenk Marije Krizine Bojanc in Marije Antonije Fabjan. Po slovesnem bogoslužju je sledila še procesija z Marijinim kipom in lučkami.

Kot je na slovesnostih večkrat poudaril domači župnik Sašo Kovač so skupaj z župljani opravili še vrsto drugih gradbeno-vzdrževalnih del v notranjosti cerkve, vgradili so nova hrastova vrata na glavnem in stranskem vhodu, uredili fasado cerkve in zvonika. Asfaltirana je bila tudi okolica župnijske cerkve in pokopališča.

Vsa obnovitvena dela vsekakor ne bi bila možna brez pomoči botrov in drugih darovalcev. Vsem dvaindvajsetim botrom se je župnik Kovač še posebej zahvalil pri praznični sveti maši v sredo 15. avgusta, ki jo je vodil rojak dr. Jože Plut. Velik delež pri obnovi je primaknila tudi Občina Ivančna Gorica, ki je s sredstvi za obnovo kulturne dediščine sodelovala pri ureditvi okolice z asfaltiranjem in obnovi oltarjev.

Ob tej priložnosti je zbrane farane nagovoril tudi podžupan Tomaž Smole, župniji pa ob visokem jubileju podelil županov spominski kovanec Prijetno domače.

Dvodnevno praznovanje so še bolj veličastno naredili združeni zagraški pevski zbori pod vodstvom organista Roberta Kohka in domača tamburaška skupina.

 Več si preberite na spletni strani občine.

 

Zapisal in fotografiral:
Gašper Stopar