Že 7. praznik krompirja v Ivančni Gorici

Društvu podeželskih žena Ivanjščice so članice v sodelovanju z občino Ivančna Gorica zopet poskrbele, da je na ivanški tržnici, kjer je vladalo prešerno vzdušje, omamno dišalo po praženem krompirju.

Poskrbele so za krajši kulturni program z nastopom harmonikarjev Matjaža Meglena in Matije Kastelica, Pevcev in godcev ljudskih pesmi Studenček ter za zabavne kmečke igre, ki jih je vodila predsednica društva, Renata Čebular. Zbrane je nagovoril tudi predsednik KGZS, Cveto Zupančič.

Poleg strokovne komisije v sestavi Darka Zupanc Puš, Rado Jakob Pižem in Danica Berčon Hrastovec, so devet sodelujočih ekip ocenjevali tudi obiskovalci tržnice. Po oceni strokovne komisije so najboljši krompir spražili v ekipi Kulturno športnega društva Dob. Na drugo mesto se je zavihtela ekipa Folklorne skupine Vidovo veterani Šentvid, tretje uvrščene pa so bile udeleženke iz Aktiva podeželskih žena Lisičke, sekcije TD Zagradec. Obiskovalci tržnice pa so prvo mesto dodelili ekipi Gorenja vas, katere člani so s svojimi stilskimi oblačili poskrbeli za celostno podobo kuharske ekipe.

Na že sedmi izvedbi praznika krompirja v Ivančni Gorici so podelili še številna druge nagrade. Nagrado za »najbolj simpatične ekipo« je pripadla članicam DPŽ Tavžentrože, ki je poznano tudi po njihovi predsednici, ki sodeluje kot gospodarica resničnostnega šova Kmetija na televiziji Pop TV.

Ekipa Ivankine spominčice so dobile priznanje za najstarejšega sodelujočega člana v ekipi, ki je bil Milan Goršič. Najmlajši član ekipe »Kar bo pa bo« pa je bil Dominik Poljšak, ki si je s svojo udeležbo pridobil številne simpatije in posebno priznanje za najmlajšega tekmovalca.

Sodelovali sta tudi ekipi Vaške skupnosti Škoflje in Konjeniškega  društva Gombišče. S svojima prav tako okusnima praženima izdelkoma so si člani zaslužili zahvalo za sodelovanje.

Vsaka ekipa je uporabila najmanj 10 kg krompirja. Na koncu je vsega zmanjkalo, tako da sklepamo, da so bili vsi zelo okusni, kar kaže, da je krompir, še posebno pražen, zelo cenjeno živilo.

Med živahnim utripom ivanške tržnice so si obiskovalci v dvorani kulturnega doma lahko ogledali tudi razstavo krušnih žit in moke, katere je, poleg članic, prispeval g. Maver iz Štupnikovega mlina v Zagradcu. Prav tako so lahko vsi pokusili izdelke iz krušnih žit, nekateri so bili obogateni s krompirjem…

Sladkosnedi so se posladkali z ocvrtimi »miškami«, seveda iz testa.

Prostovoljke iz Rdečega križa so, kot vsako leto, merile krvni tlak in preverjale količino sladkorja v krvi.

Vsi smo si bili edini, da je potrebno s tradicijo nadaljevati, saj taki in podobni dogodki dodajo dušo našemu občinskemu središču. Povezujejo ljudi, poskrbijo za poznavanje naše kulturne in naravne dediščine ter ozaveščajo vse generacije o zdravi, kvalitetno pridelani hrani iz našega okolja.

Zapisal in fotografiral: Gašper Stopar
Več na spletni strani občine.