Že 7. državna razstava in ocenjevanje poprtnikov

Društvo podeželskih žena Dobrepolje – Struge v sodelovanju z Občino Dobrepolje in Zvezo kmetic Slovenije 13. in 14. decembra 2019 prireja 7. DRŽAVNO RAZSTAVO IN OCENJEVANJE POPRTNIKOV ter 9. RAZSTAVO POPRTNIKOV.

Svoje izdelke dostavite v petek, 13. decembra 2019, od 12. do 14. ure v prostore upokojencev v Jakličev dom na Vidmu, kjer jih bo ocenila strokovna komisija. Prispevek na poprtnik je 5 EUR (plačilo z gotovino).

Prijave sprejemajo na GSM: 041 975 886 ali e naslov: [email protected].do 12. decembra 2019

V soboto, 14. decembra 2019, ob 17. uri pa bo podelitev priznanj s kratkim kulturnim programom v prostorih upokojencev.

Sledi pogostitev vseh prisotnih.

Razstava poprtnikov bo v soboto, 14. decembra 2019, od 14. ure dalje.

Sodelujte in podprite ohranjanje dediščine naših babic, prababic …

Vljudno vabljeni!


Ena izmed tradicionalnih prazničnih jedi, predvsem v velikolaških krajih in v Dobrepolju, je poprtnik ali župnek. Lepo okrašen praznični kruh gospodinje spečejo za tretji božični večer, praznik svetih treh kraljev (6. januarja) in sicer takole, kot navajamo spodaj (po receptu gospe Majde Tekavec iz Roba).

Sestavine:

  • 1 kg moke
  • 1/2 l mleka
  • kocka kvasa
  • sol
  • do 100 g sladkorja
  • 3 jajca
  • šilce ruma
  • naribana limonina lupinica
  • vanilin sladkor
  • do 1/2 zvitka masla (125 g)

Priprava:

Zamesimo boljše krušno testo. Po prvem vzhajanju tretjino testa namenimo okraskom, preostanek pa oblikujemo v hleb in ga namestimo na pekač, da vzhaja. Okraske vsaka gospodinja pripravi po svoje, iz testa se lahko oblikuje ptičke, kitke, ograje, rožice … Okraske nato naložimo na hleb, premažemo z jajcem in spečemo (180° C, 50 minut).

Pa še to: Priprava poprtnikov je od leta 2013 vpisana v Register žive kulturne dediščine. Znanje priprave se prenaša v družinskem krogu, v novejšem času tudi prek delavnic in razstav. Več informacij o ohranjanju te nesnovne dediščine se nahaja na spletni strani zavod-parnas.org.

Pripravila: Metka Starič