V petek, 17. maja 2019, v času od 9. do 17. ure, so v Zdravstvenem domu Ivančna Gorica drugo leto zaporedoma odprli vrata s promocijsko podporo Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) pod nazivom EU projekt, moj projekt.
Letošnji dan odprtih vrat, pod geslom Zdravje za vse je bil namenjen ne samo pacientom, ampak vsem občanom Ivančne Gorice in ostalim obiskovalcem. Slednjim so želeli prikazati utrip naših vsakodnevnih aktivnosti. Dogodek so organizirali zato, da bi se lahko ljudje na lastne oči prepričali, da v Zdravstvenem domu poleg zdravljenja bolezni opravljajo tudi preventivne dejavnosti.

Strokovnjaki različnih področij so obiskovalcem svetovali glede zdravja in predstavili aktivnosti in programe, ki jih izvajajo v okviru Zdravstvenega doma in Centra za krepitev zdravja. Predstavljeni so bili nacionalni preventivni programi DORA, ZORA in SVIT s pomočjo študentov medicine in napihljivega modela debelega črevesa.

S pomočjo predstavnic Europa Donna, je bil možen samopregled dojk na modelu. Obiskovalci so lahko prisluhnili nasvetom psihologa, fizioterapevta, dietetika, zdravnika družinske medicine, pediatra ter drugih zaposlenih strokovnjakov iz zdravstvenega doma. Za odraslo populacijo so pripravili brezplačne meritve analize telesne sestave, krvnega tlaka, krvnega sladkorja in hemograma.

Deležni so bili tudi svetovanja v ambulanti družinske medicine, kjer so si lahko brezplačno izmerili spirometrijo in gleženjski indeks. Občani so si ogledali, kako si sami pripravijo zdrav in polnovreden obrok. Starejši populaciji je bilo prikazano, kako preprečiti padce na domu.
Demonstrirali so tudi prikaz posledic kajenja za telo. Na dnevu  odprtih vrat ni manjkalo tudi predstavitev temeljnih postopkov oživljanja z uporabo avtomatskega defibrillatorja in kozmetičnih izdelkov za zaščito pred soncem. Na dogodku se je predstavila tudi novo ustanovljena Lokalna skupina za krepitev zdravja.
Za otroke in starše je bil pripravljen animacijski program na temo Roke in zobje so nosilci zdravja, sprostitev na otroškem poligonu ter za najmlajše udeležence igranje na blazinah.
Bodoče mamice, babice in tudi drugi so se lahko preizkusili v pravilnem rokovanju z dojenčkom (»handling«) ter se pogovorili o cepljenju za dobrobit naših otrok. Bodoče mamice so dobile informacije o izvajanju telovadbe za nosečnice. Obiskovalci so dobili tudi informacije o vajah za mišice medeničnega dna, zdravi spolnosti.
Uslužbenci Zdravstvenega doma so zadovoljni z izpeljavo dogodka Zdravje za vse in zaključili še en delček v mozaiku preventivnih dogodkov.
Dogodka sta se udeležila tudi župan Dušan Strnad in podžupan Tomaž Smole.

Cilj dogodka je bil: Zdravi občani in občanke. Stopimo skupaj. Naredimo korak na poti k zdravju.

Zapisal in fotografiral:
Gašper Stopar