Zdravje je naša največja vrednota, kajne?

Zdravnico Sanelo Banović smo vedno oboževali, kajne? Se smejali z njo na njenih predavanjih, ki smo jih organizirali na Ciklih in Maratonih pozitivne psihologije (Psihološko zdravje, Smeh je pol zdravja, ljubezen pa druga polovica …) in se učili od nje.

No, danes pa sem od Sanele dobila precej manj smešno pismo. Preberite ga spodaj.  Namenjeno je gospodarstvenikom. Če to niste vi, pa ga prepošljite naprej, prosim.

Spoštovane gospe in gospodje, drage državljanke in državljani Slovenije

Vsi poznamo izrek, da je zdravje naša največja vrednota, a največkrat ga vzamemo kot samoumevnega in vsak dan prisotnega. Zavedamo se, da je zdravje gonilo življenja in dela človeka. Brez zdravja ni ne volje, ne moči za delo in napredek gospodarstva.

Da je to gola resnica in strogo dejstvo, se zares zavemo šele, ko nekaj poruši to vrednoto. COVID-19 je bila ta rušila sila, ki nas je streznila in pokazala, na kaj smo pozabili. Že leta 2015 je Bill Gates skupaj z kolegi opozarjal na nevarnost epidemij in svetoval krepitev zdravstvenih sistemov in podpiranje razvoja zdravstva. Žal smo bili tudi v Sloveniji med državami, ki so premalo vlagale v razvoj zdravstva in smo tako nezadostno pripravljeni stopili v to krizno situacijo.

Upamo, da smo prvi krog dobro oddelali, a sedaj sledi življenje z COVID-19, ki nikoli ne bo več takšno, kot je bilo pred njim. Vedno več bo bolnikov, ki bodo poleg svojih obolenj imeli tudi COVID-19. A sedaj smo mogoče dojeli našo lekcijo in se lahko pripravimo, da bi drugi, tretji in četrti krog tekli z boljšo kondicijo. Zato bi želeli pripraviti naše intenzivne enote, da bodo lahko v bodočnosti sprejemale takšne kompleksne bolnike. Na srečo nam medicina sedaj omogoča, da lahko takšne bolnike dobro spremljamo in tako omogočamo nemoteno delo gospodarstva. Imamo zelo izobraženo osebje, izkušnje, strokovne povezave z tujino, manjka pa nam sodobna oprema, v katero nismo dovolj vlagali.

Sedaj je edinstven trenutek, da nam gospodarstvo pomaga, da bi lahko mi to pomoč vrnili. Vemo, da so tudi za gospodarstvo sedaj težki trenutki in si ne more privoščiti večjih izdatkov, zato pismo (prošnjo) pošiljamo na številne naslove. To bo skupni projekt gospodarstva, farmacije, ljudi dobrega srca.

Želeli bi obnoviti intenzivni enoti gastroentrološke klinike in intenzivne enote Bolnice dr. Petra Držaja. Potrebujemo obposteljne monitorje, mobilni stolp z gastroskopom in kolonoskopom in elektro kirurško zaščito in obposteljni ultrazvočni aparat.

V prvi bitki smo sovražnika spoznali in si kupili čas, da se pripravimo na drugi krog in dokončno zmago. Prosimo vas, da nam pri tem pomagate in se vam za pomoč vnaprej zahvaljujemo.

Več podrobnih informacij. Projekt podpira GZS Slovenije.

Povratno sporočilo na mail:

[email protected] in/ali [email protected] oz. pošljite sms na gsm št.: 041 347 000.

S spoštovanjem,

Sanela Banović, dr. med, specialistka na COVID oddelku

Doc. dr. Jana Brguljan-Hitij, dr.med, svetnica (predstojnica KO za hipertenzijo)

Vir: https://www.nastjamulej.com/