OZN je pred desetimi leti razglasil 2. april za Svetovni dan zavedanja avtizma. Namenjen je spodbujanju ozaveščanja avtizma, ozaveščanju celotne družbe o ustvarjanju primernih pogojev za učenje, življenje, skrb in delo oseb z avtizmom.

Mednarodna pobuda »LIGHT IT UP BLUE« – »ZASVETI V MODREM«, ki nagovarja  javnost, da na Svetovni dan zavedanja avtizma z modro svetlobo osvetli pomembnejše, prepoznavne objekte v lokalnem okolju, prav tako spodbuja boljše poznavanje avtizma in Aspergerjevega sindroma ter opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja in ustrezne obravnave oseb z avtizmom.

Občina Domžale se je odzvala na pobudo Zveze NVO za avtizem Slovenije in pobudo Strokovnega združenja za celostno psihosocialno pomoč, ALEANA in bo v ponedeljek, 2. aprila z modro svetlobo osvetlila občinsko stavbo v znamenje spodbujanja zavedanja o avtizmu ter ozaveščanju družbe o razumevanju oseb z avtizmom. V Sloveniji »ZASVETI V MODREM« postaja že tradicionalni dogodek, saj se pozivu vsako leto odzove vedno več občin. Slovenija se enakopravno pridružuje gradnji zavedanja pravic oseb z avtizmom za dostojno življenje in enake možnosti za sobivanje v družbi, kot to počno tudi drugod po svetu, ko se v modro odenejo Empire State Building v New Yorku, Willis Tower v Chicagu, CN Tower v Torontu, Kingdom Tower v Savdski Arabiji, Sydneyska opera v Avstraliji, Niagarski slapovi v Kanadi in mnogi drugi.

Kot poudarjajo v Strokovnem združenju za celostno psihosocialno pomoč, ALEANA, ki že tri leta deluje v Domžalah, motnja avtističnega spektra prizadene že več kot 1 % ljudi. V zadnjem času v slovenskem prostoru na srečo lahko opazimo precej proaktivnega delovanja na področju pomoči otrokom z avtizmom in njihovim staršem. Na žalost pa tovrstne pomoči ni za odrasle osebe, zlasti za posameznike z visokofunkcionalnim avtizmom ali Aspergerjevim sindromom. Prav zato je širjenje zavedanja o tej problematiki, izrednega pomena.

Strokovno združenje Aleana v sodelovanju z Društvom ASPI v petek, 20. aprila 2018, v občini Domžale odpira vrata prvega dnevnega centra za pomoč mladostnikom in odraslim z avtizmom. To bo zagotovo eden prvih korakov, s katerim bomo občino Domžale razvijali v avtizmu prijazno občino.

Občina Domžale, Urad župana