Preko 100.000 okuženih z novim virusom po več kot 50 državah vzbuja resno skrb po celem svetu. Po zadnjih podatkih zaščitne maske za obraz niso zanesljiva zaščita, virus pa se kljub ukrepom pospešeno širi. Kako se torej najbolj učinkovito zaščititi?
  • Koronavirus: preko 100.000 okuženih po več kot 50 državah, od tega preko 3.000 smrti
  • Zaščitne obrazne maske NISO zanesljiva zaščita pred koronavirusom
  • Presenetljiv vir umazanije, na katerem je 18 krat več bacilov kot na ročici za splakovanje na javnem moškem stranišču
  • Kako najhitreje zaščitite sebe in svoje bližnje?

Srh vzbujajoč podatek: samo med pisanjem tega članka (manj kot 24 ur) je število okužb naraslo za 2.326, število smrti pa za 64. Virus se je v tem času razširil v 7 novih držav.

“Smo v fazi priprave na potencialno pandemijo”

Po poročanju WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) na tiskovni konfereni 24. februarja je napočil čas za pripravo na morebitno pandemijo.

Čeprav je po njihovih podatkih še prezgodaj, da bi širjenje koronavirusa označili kot pandemijo, ki grozi celemu svetu, je treba narediti vse, kar je v naših močeh, da širitev virusa zaustavimo.

Če uporabljate (neustrezno) masko, ste lahko še v večji nevarnosti!

Trenutno še ni dokazano, da se koronavirus prenaša po zraku, zato obrazne maske ne predstavljajo učinkovite rešitve za obrambo pred koronavirusom. Na trgu večinoma najdemo maske, ki ne zagotavljajo ustrezne zaščite, tudi če se virus dejansko prenaša po zraku. Na voljo je veliko približkov, zanesljivo zaščito pa naj bi zagotavljali zgolj določeni naprednejši modeli obraznih mask.

“Bodite pozorni na predmete, ki se jih pogosto dotikate. Najpogosteje v rokah držimo svoje telefone, zato maske za obraz niso najpomembnejša zaščita,” poroča direktor zdravstvenih storitev singapurskega Ministrstva za zdravstvo, Kenneth Mak. Singapur je sicer znan kot primer najbolj ostrega, a zelo učinkovitega ukrepanja proti širitvi virusa.

Namesto mask, kot poroča Mak, raje poskrbite za čist in razkužen telefon, vašo tretjo roko, ki spada med najbolj onesnažene predmete v vaši lasti.

Posamezniki, ki kupijo (neustrezno) masko, so tako še v večji nevarnosti. Misleč, da so varni pred okužbo, se izpostavljajo nevarnosti, medtem ko resnično nevarnost vsakodnevno nosijo po žepih in prostovoljno prislanjajo k obrazu. Še več, virus se najverjetneje prenaša preko kapljic in ne po zraku. Če torej kapljica z virusom pristane na zaščitni maski, jo ta nenehno drži v bližini ust in nosu, ki sta ključni točki za okužbo s koronavirusom.

Telefoni so z naskokom najbolj onesnažen predmet, ki ga uporabljamo vsak dan

Pametni telefoni nas spremljajo na vsakem koraku. So pripomoček, brez katerega večina ne zapusti niti prostora, v katerem se nahajajo. Ob sebi ga imamo na javnem stranišču, na javnem prevozu, v fitnesu, centru mesta, restavracijah, …

Apple poroča, da povprečen uporabnik telefon odklene 80-krat dnevno. Zaslona pa se dotaknemo več tisoč krat vsak dan. Česar se dotaknemo z rokami, sčasoma pristane na telefonu in kasneje na obrazu. Roke po obisku stranišča temeljito umijemo. Kaj pa telefon?

Raziskave so pokazale, da se na kvadratnem centimetru povprečnega pametnega telefona nahaja kar 4 tisoč nevarnih bakterij.

Topli tesni prostori, kot sta hlačni žep in ženska torbica, kjer telefone pogosto prenašamo, nudijo popolno okolje za hitro razmnoževanje bakterij in drugih prenašalcev bolezni. Če ga po obisku javnega stranišča pospravite v žep, bo na njem kmalu nova generacija škodljivih bacilov, ki jih boste nevede zaužili ob naslednjem obroku.

Pametni telefoni spadajo med najbolj onesnažene predmete, mi pa jih vsakodnevno prislanjamo k ušesom, očem, nosu in ustom – kar so ključne točke za okužbo s koronavirusom. 

Morda pred tem niste niti pomislili, da tudi svoje najmlajše izpostavljate nevarnim boleznim vsakič, ko jim ponudite telefon, da se zamotijo.

Telefon nujno očistite in razkužite, saj se bakterije in virusi razmnožujejo tudi tam, kjer mislite, da ni nevarnosti!

Pomembnosti osebne higiene nas učijo že od malega. Pomembnosti čistoče pametnih telefonov pa ne omenja skoraj nihče, zato ni nič čudnega, če trend razkuževanja telefonov še ni masovno razširjen. A čeprav telefona ne vržemo v pralni stroj in ga med pranjem posode ne operemo z gobo in detergentom, nikakor ne pomeni, da nam za njegovo čistočo ni treba skrbeti. 

Če ste kot večina sodobnih uporabnikov, vam morda na kraj pameti ne pade, da bi telefon kdaj očistili.

Tudi če bi ga vsak dan temeljito prebrisali, ne bi odstranili niti polovice prenašalcev bolezni in virusov, ki se na njem nahajajo.

Čeprav vsakodnevno skrbite za osebno higieno, umivate roke pred vsakim obrokom in po uporabi stranišča, na svoj obraz vseeno prostovoljno nanašate tisoče nevarnih mikroskopskih škodljivcev.

Če telefon čistite s klasičnimi čistili, ga boste čez čas uničili!

Marsikdo ob omembi čiščenja in razkuževanja najprej pomisli na čistilna sredstva. Težava pri teh je, da skoraj vedno vsebujejo alkohol, amonijak ali druge jedke kemikalije. Morda so taka čistila pri odstranjevanju madežev učinkovita, a lahko pri vsakodnevni uporabi uničijo tudi vašo kožo in premaz na zaslonu vašega telefona.

‍Priročnik za uporabnike pametnih telefonov iPhone celo izrecno prepoveduje uporabo vsesplošnih čistil za okna, raztopin ter razpršil na osnovi alkohola, amonijaka in jedkih tekočin, zato so za ta namen primerna samo specializirana čistila za mobilne aparate.

Ostala čistilna sredstva, ki omenjenih snovi ne vsebujejo, so v boju proti trdovratnim virusom kot je koronavirus nemočna. Proti virusu učinkujejo le alkoholne raztopine, ki pa bodo čez čas razjedle poseben premaz, odporen na vodo in maščobo. Izogibajte se tudi čistil za kuhinjo, odstranjevalcev ličil, detergentov, mila za roke ter kisa.

Kako torej z eno potezo najučinkoviteje zaščitite sebe in svoje bližnje (in ne uničite svojega telefona)?

Kako očistite in razkužite svoj telefon, glede na dejstvo, da so čistila, ki jih poznamo bodisi nevarna za telefon, bodisi neučinkovita proti virusom?

Na srečo obstaja 100% učinkovit in varen način, ki ne poškoduje vašega telefona in v eni potezi uniči bakterije ter virus.

Novost na trgu, ki zagotavlja najučinkovitejšo zaščito pred nevarnimi prenašalci bolezni na vašem telefonu, so posebni UV razkuževalniki. Med najbolj priznanimi na evropskem tržišču je Optishield® Sanitizer, v Združenih državah pa Phone Soap®.

UV razkuževalniki so do zdaj bili za razkuževanje medicinskih pripomočkov pred operativnimi posegi v uporabi večinoma v bolnišnicah in medicinskih ustanovah, zdaj pa so na voljo tudi prve cenovno dostopnejše verzije, ki so primerne za domačo rabo.

Telefon je tako po 15 minutah sterilizacije veliko varnejši za uporabo, saj na njem ne prenašate desettisoče nevarnih bacilov, ki dnevno ogrožajo zdravje vas in vaših najbližjih.

Po UV razkuževanju lahko telefon brez slabe vesti zaupate tudi vašim najmlajšim oz. ga uporabljate med obrokom ali malico v službi, ne da bi za posladek pohrustali še bakterije s straniščne školjke.

Optishield® Sanitizer pri nas trenutno še ni na voljo v vsakem supermarketu, možno pa ga je dobiti z varnim naročilom preko spleta. Izdelek ni na voljo v fizičnih trgovinah in lekarnah, lahko pa ga po oddaji spletnega naročila prevzamete tudi osebno.

Glede na trenutno stanje s smrtonosnim COVID-19 “Koronavirusom” ponudniki poročajo, da se je število naročil, tako kot za zaščitne maske, znatno povečalo, zato ne morejo obljubiti, kako dolgo bodo razkuževalniki Optishield® Sanitizer še na voljo.

Na gizzmo.si je trenutno aktivna posebna ponudba s 50% popustom. Če želite preveriti, če je izdelek na zalogi in je popust še veljaven, kliknite tukaj >>

Vir: gizzmo.si