Zaščita pred piki komarjev

Prihajajo toplejši dnevi in večeri, ki jih dostikrat radi preživimo na prostem. Prijetne urice druženja s prijatelji ali družino pa dostikrat pokvarijo drobne leteče zverine, ki smo jih poimenovali komarji.

Kako našo kožo, ki je človekov največji organ oziroma čutilo in ki varuje vse druge organe v organizmu, zaščiti pred piki malih, drobnih zverin, ki pa lahko prenašajo tudi nevarna  nalezljiva obolenja?

Naravna zaščita pred piki komarjev

Da bi se pred njimi zaščitili oziroma jih pregnali, lahko posežemo po številnih kupljenih repelentih, ki so sicer bolj ali manj učinkoviti, a ne ravno prijazni našemu zdravju. Brez skrbi, obstaja tudi nekaj naravnih repelentov, predvsem rastlin, ki jih lahko posadite na vrt ali v lonček, ki ga postavite na balkon oziroma okensko polico, ter na ta način preprečite nadležno brenčanje ter morebitne pike, ki lahko privedejo do resnejših bolezni. In katere so to?

Mačja meta

Eterično olje, ki je v listih mačje mete, je kar desetkrat učinkovitejše od deeta (škodljive kemikalije, ki jih najdemo v številnih kemikalijah proti mrčesu). Mačja meta je sicer trajnica, vendar ne živi dolgo, kljub temu pa se zaradi semen hitro razrašča. Velja tudi za odlično zdravilo proti vročinskim stanjem in preprečuje ter blaži krče pri otrocih. Kadar jo uporabljate za odganjanje komarjev, bo dovolj, da njene liste podrgnete po koži, lahko pa jih tudi zmeljete v terilniku ter zmes vsujete v sojino olje in pustite, da se spojine prepojijo.

Sivka

Sivka velja za zelo uporabno rastlino tako v medicini kot tudi v kulinariki. Če jo želite uporabljati za odganjanje raznih »letalcev«, ki se sploh v poletnih mesecih radi sprehajajo mimo vaše hiše in po njej, jo nasadite okrog hiše. Lahko tudi v lončke, ki jih postavite na okna, saj ima čudovit vonj, ki pomirja. Če se želite obraniti pred komarji, liste in cvetove podrgnite po koži. Prav tako lahko posušene vejice namočite v sojino olje, ki že samo po sebi odganja komarje.

Ognjič

Še ena rastlina, ki nam pomaga v boju proti komarjem. Komarji namreč ne marajo vonja ognjiča. Mazilo iz cvetov pa bo hitro oskrbelo srbečico in tudi večje rane. Vonj ognjiča odganja komarje, mazilo pa blaži pike.

Melisa

Meliso je dobro imeti doma že zaradi njenih številnih zdravilnih učinkov, saj pomirja, blaži želodčne težave in pomaga pri prehladnih obolenjih, za piko na i pa še uspešno odganja komarja. Je zelo odporna na različne klimatske razmere, a jo je bolje gojiti v posodi kot na vrtu, saj se hitro razraste. Ima prijeten vonj, ki malenkost spominja na limone, komarjem pa zelo smrdi. Iz melise lahko skuhate čaj, ki ga daste nato v stekleničko z razpršilom in se z njim pršite, kadar obstaja nevarnost komarjev.

Citronela

Mnogi jo poznajo kot največkrat uporabljeno sestavino v industrijskih repelentih proti komarjem, malokdo pa pravzaprav ve, da gre za rastlino, in to trajnico, ki oddaja zelo intenziven vonj. Lahko jo posadite doma na vrt ali v posode za cvetje in jo postavite na teraso, zrasla pa bo nekje do 1,8 metra. Med rastlinami, ki bodo pregnale ’male nadloge’, je citronela poleg geranije vsekakor na prvem mestu.

Divja meta

Proti komarjem deluje podobno kot citronela. Načeloma raste na travnikih, na bolj vlažni zemlji in je manj aromatična kot gojena meta, seveda pa jo lahko posadite na vrt ali v posode. Njen vonj bo komarje zmedel, prav tako bo odgnal mušice, a bo privabil čebele ter metulje.

Žametnica

To je zelo priljubljena enoletnica s čudovitimi rumeno-oranžnimi cvetovi, ki pa jo mnogi raje posadijo na vrt kot na balkon, saj ima zelo specifičen vonj, ki nekatere ljudi zelo moti, na srečo pa je moteč tudi za komarje. A nikar v njeno bližino ne postavljate mize, na kateri v poletnih mesecih jeste, saj privlači ose.

Bazilika

Je eno izmed najbolj priljubljenih zelišč, saj se lahko uporablja pri pripravi različnih jedi in ima številne blagodejne učinke na naše zdravje. Ker se sušena bazilika po okusu in koristih nikakor ne more primerjati s svežo, je seveda najbolje, da jo vzgojimo doma in jo imamo vedno na voljo. Poleg tega, da jo lahko uporabljamo v kuhinji, pa bo učinkovito pregnala nadležne komarje. Ker je bazilik več vrst, lahko izberete vam najljubšo, na primer cimetovo ali limonino baziliko.

Žajbelj in rožmarin

Če načrtujete druženje na prostem, prižgite ogenj in nanj vrzite nekaj vejic rožmarina ali žajblja. Lahko tudi obojega. Vonj, ki se bo pri tem širil, bo prijeten za vaš nos, ne pa tudi za komarje. V vaši bližini jih ne bo, vse dokler se bo v zrak dvigal z zelišči odišavljen dim.

J.A.