Zaradi gripe in covida bolnišnice pokajo po šivih, množično zbolevajo tudi zaposleni

Vir: Facebook

V bolnišnicah po Sloveniji se zaradi porasta števila okuženih z gripo in covidom-19 že polnijo infekcijski oddelki.

Na mariborskem oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja so trenutno več kot 100-odstotno zasedeni. Najprej napolnijo ta oddelek, nato tudi ambulante prostore čez noč spremenijo v bolnišnične, je pojasnila predstojnica oddelka Božena Kotnik Kevorkijan, ki je dodala, da je bilo v prazničnih dneh sprejetih150 odstotkov več bolnikov, kot imajo posteljPrevladujejo gripa, covid-19 in druge virusne bolezni. Množično zbolevajo tudi zaposleni.

Tudi na ptujskem internem oddelku že od decembra mesec primanjkuje postelj, kot pravijo je še večji problem je precejšnja odsotnost zaposlenihna vsakem oddelku manjka kar tretjina, predvsem negovalnega osebja.

Na celjski urgenci so prazniki minili dokaj mirno, v sredo pa je bilo k njim napotenih za kar 70 odstotkov več pacientov, kot jih je na običajen delovni dan.

Zaradi polnih posteljnih kapacitet so tudi na infekcijski kliniki ljubljanskega kliničnega centra že pretekli petek začeli preusmerjati bolnike na internistično prvo pomoč UKC Ljubljana, zato so v UKC aktivirali vse prostorske vire v skladu s protokolom za povečan priliv bolnikov na urgenco in razglasili rumeni alarm. Samo včeraj se je na urgentno ambulanto ljubljanske infekcijske klinike obrnilo 80 ljudi, kar je veliko, pravi predstojnica klinike, ob tem da oddelki s 65 posteljami že zdaj pokajo po šivih, nekaj bolnikov seveda vedno ostane tudi na hodniku.

Razlog za tolikšno zasedenost je tudi covid, ki ga preboleva 20 do 30 odstotkov hospitaliziranih. ,Njihovo število narašča že od druge polovice novembra. Ima pa današnja različica novega koronavirusa, poudarjajo na Infekcijski kliniki, manj težjih oblik bolezni. Po oceni NIJZ je bilo pri nas včeraj okuženih z novim koronavirusom 1174 ljudi.

 

 

.