Žan Mahnič vladi: Slovenija naj veleposlaništvo iz Tel Aviva preseli v Jeruzalem

Foto: Polona Avanzo

Poslanec Slovenske demokratske stranke Žan Mahnič je na vlado naslovil pisno poslansko pobudo v zvezi s selitvijo veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem. Več zavezniških držav, vključno z ZDA, je namreč že priznalo Jeruzalem kot prestolnico Izraela in tja preselilo svoja veleposlaništva. Pred dnevi je namero o tem izrazila Nizozemska. Slovenija bi se lahko pridružila tej skupini držav in s tem izrazila svojo zavezanost k reševanju konfliktov na podlagi realnih dejstev.

Selitev slovenskega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem je, kot piše v pobudi, namreč skladna z izraelskim temeljnim zakonom “Jeruzalem, glavno mesto Izraela” (1980), ki uradno določa Jeruzalem kot glavno mesto Izraela. Izhajajoč iz spoštovanja suverene odločitve Izraela in pravice do samoodločbe njegovih državljanov glede glavnega mesta, selitev veleposlaništva pomeni uskladitev diplomatskih odnosov Slovenije z Izraelom z uveljavljenim pravnim in političnim redom države gostiteljice.

Kot je zapisal Mahnič, bi s to odločitvijo Slovenija okrepila dvostranske odnose z Izraelom ter izkazala spoštovanje do izraelske kulture, zgodovine, identitete in zakonodaje. S tem bi Slovenija izrazila podporo izraelski samostojnosti, suverenosti in samoodločbi. Poleg okrepitve diplomatskih vezi bi ta odločitev prispevala tudi k spodbuditvi večje gospodarske, tehnološke in kulturne izmenjave med državama. Slovenija sledi mednarodnim pravnim normam in suvereni pravici narodov, da določijo svoja glavna mesta.