Na nemški časopis Deutsche Welle sem v preteklih dneh naslovila nekaj vprašanj v zvezi z nagrado, ki jo podeljujejo novinarjem »ki se zavzemajo za človekove pravice in svobodo izražanja v medijih«. Letos je med prejemniki nagrade tudi Blaž Zgaga.

Informacija o tem je močno razburkala slovensko javnost, saj je delovanje Blaža Zgage v preteklosti jasno pokazalo njegovo politično agendo naperjeno proti sedanji vladi in proti predsedniku vlade Janezu Janši osebno. Ker sama nisem prepoznala razlogov, ki bi utemeljevali nagrado, sem o tem želela povprašati uredništvo DeutscheWelle. Torej, kakšen je bil način izbire in kateri argumenti so bili odločilni, da je nagrado prejel prav on, ne pa kdo drug.

Odziv uredništva, ki je z mano komuniciralo prek tiskovnega predstavnika, je bil pravi šok.

Dobila sem občutek, da jih ni dovoljeno vprašati nič. Vsako vprašanje očitno razumejo kot vmešavanje v medijsko svobodo. Sklepam lahko, da so njihovi postopki zelo netransparentni, sicer z odgovori ne bi imeli nobenih težav.

Seveda ne gre za nobeno politično vmešavanje, ampak zgolj za konkretna vprašanja, ki bi dala odgovore glede odločitve, ki je povzročila toliko začudenja. Namesto odgovorov sem prejela kopico očitkov.

To meče zelo slabo luč na nemški časopis, ki sicer zagovarja neodvisnost, transparentnost in medijsko svobodo.

Vedno bom zagovarjala medijsko svobodo in neodvisno novinarstvo. Vendar se je poveličevanje medijev, kot branikov demokracije sprevrglo do te mere, da lahko objavijo karkoli.

O njihovemu delu ni dovoljeno dvomiti, niti postavljati vprašanj. To ni dopustno in tudi proti temu je potrebno, enako kot proti zatiranju medijske svobode, dvigniti glas.

Romana Tomc, evropska poslanka

V nadaljevanju je kratek povzetek vseh sporočil v slovenščini (3x vprašanje Romana Tomc in 3x odgovor DeutscheWelle). Prav tako pa si lahko preberete tudi originalno korespondenco, iz katere je lepo razvidno, kako se DeutscheWelle izogiba odgovorom, kako zaostruje retoriko in kako skuša povsem konkretna vprašanja spremeniti v politični pritisk.

Celotna korespondenca je na voljo na sledeči povezavi.

*Sporočila so, zaradi boljše vidljivosti, prepisana, a identična originalnemu zapisu.

Kratek povzetek sporočil:

V prvem sporočilu nemškemu časopisu evropska poslanka poudarja, da spoštuje delovanje časopisa Deutsche Welle in da ne dvomi v njihovo kompetentnost, da pa bi želela izvedeti ozadje odločanja in izbire prejemnika nagrade, slovenskega novinarja Blaža Zgage.

V odgovoru je predstavnik oddelka za odnose z javnostmi pri časopisu pojasnil, da je gospod Zgaga nagrado prejel zaradi svojega kritičnega poročanja o situaciji v Sloveniji v zvezi z odzivanjem na koronakrizo, zaradi katerega je bil deležen tudi groženj s smrtjo.

Poudaril je, da stojijo za svojo odločitvijo. Na vprašanje, kdo je predlagal nominacijo, pri časopisu niso odgovorili.

V svojem odgovoru je poslanka poudarila, da je nagrada v Sloveniji povzročila precej ogorčenja in da je s sporočilom želela le razjasniti situacijo, saj nekateri gospodu Zgagi očitajo, da njegovo poročanje ni neodvisno in da je namenjeno le (neutemeljeni) kritiki aktualne vlade, ki se s koronakrizo uspešno sooča. Ponovno je želela izvedeti, kdo je predlagal nominacijo.

V odgovoru so pri časopisu zapisali, da ne bodo komentirali “polemičnih stališč posameznikov”, da pa je nominacija plod večmesečnega spremljanja dogajanja v mednarodnih medijih in odločitve uredniškega odbora.

Na naslednje vprašanje, kdo sedi v tem odboru, ponovno niso odgovorili, so pa v svojem zadnjem sporočilu zapisali, da “so bili v zvezi z odločitvijo zasuti s sporočili domnevnih strokovnjakov z vseh področij, ki protestirajo proti podelitvi nagrade,” ter da v zvezi s tem “verjamejo, da imajo opravka s precej slabo prikritim, usklajenim dejanjem proti svobodni medijev”.

Celotno korespondenco v angleščini si lahko preberete na sledeči povezavi.

Romana Tomc, poslanka Evropskega parlamenta