Za oči je najboljša svetloba ognja!

Naš sogovornik prof. dr. Alojz Ihan, dr. med. spec. klinične mikrobiologije, pokaže tudi na dobre nasvete, ki jih je pred časom zapisala Leja Forstnerič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje na temo zaščite pred negativnim vplivom modre svetlobe.

Forstneričeva med drugim predlaga, da se od dve do tri ure pred spanjem izogibamo gledanju v svetle zaslone in ugasnemo nepotrebno prižgane luči.

V tistih, ki jih uporabljamo izključno zvečer in ponoči, uporabimo žarnice ș čim več šibke rdeče svetlobe; ta ima namreč najmanj moči pri zaviranju sproščanja melatonina. Kdor dela v nočni izmeni oziroma čez noč ter uporablja veliko elektronskih naprav, naj razmisli o očalih, ki blokirajo modro svetlobo. Ena od možnosti je posebna aplikacija, ki v času teme na ekranu samodejno zablokira vse svetlobe modrega spektra in mu da nežno oranžno barvo.

Krovni napotek ostaja, da se čez dan čim več izpostavljamo močni svetlobi, saj bomo tako izboljšali dnevno razpoloženje, povečali budnost in učinkovitost, hkrati pa tudi našo sposobnost za nočno spanje.

K. C.

Vir: Ona, ženski magazin Dela in Slovenskih novic , 12. 2. 2019, str. 43