Kristjanom se je z prižigom prve adventne svečke na adventnem venčku pričelo adventno obdobje oziroma adventni čas. Advent se predvidoma začne na nedeljo med 27. novembrom in 3. decembrom. Seveda pa so adventno obdobje prevzeli mnogi neverniki.

 

Po katoliškem izročilu je adventni čas ali advent, čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Izraz se uporablja zlasti v krščanstvu, marsikje po Evropi in Ameriki pa izraz uporabljajo tudi neverujoči.

Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom – imenuje se prva adventna nedelja.

Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji – na sveti večer (večer pred božičem). V tem času se verniki spominjajo Jezusovega prihoda na zemljo, pa tudi pričakujejo njegov drugi prihod. Adventni čas v katolištvu pomeni tudi začetek novega liturgičnega leta.

Na adventnem venčku so v ta namen štiri svečke, ki jih prižigamo vsako nedeljo. Prvo nedeljo, torej včeraj, je na venčku gorela je prva svečka in zadnjo nedeljo 19. decembra bodo na venčku gorele vse štiri svečke.

Ob včerajšnjem prižigu prve svečke je vsem Slovenkam in Slovencem voščil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je  na družabnih omrežjih zapisal:

Pred vrati je zima,
v bolezni je svet.
A vsemu navkljub cveti
tale božični cvet.
Na nebu je luč,
ki ne sveti od včeraj.
Ohranja življenje in upanje.
Za Tebe, za jutri, za zmeraj.
Blagoslovljen začetek adventa vam in vaši družini.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1464922560542527488

Vsem skupaj tudi uredništvo portala Osrednje Slovenije želi čudovit, miren in blagoslovljen adventni čas.