»Vsaka luč, vsak še tako majhen plamen, lahko premaga temo”

V petek, 21. decembra 2018, je v športni dvorani OŠ Stična potekala že tradicionalna prireditev v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti s podelitvijo priznanj športnikom občine Ivančna Gorica za leto 2018. Na prireditvi, kjer sta letošnjo rdečo nit imela pohodništvo in raziskovanje planin, sta laskavi naziv športnika leta za minulo koledarsko leto prejela gorska tekačica Barbara Trunkelj in rokometaš Simon Stopar.

»Dan samostojnosti in enotnosti je eden od dveh največjih praznikov samostojne in neodvisne države Slovenije«, je uvodoma povedal slavnostni govornik župan Dušan Strnad ter dodal: »Letos praznujemo že osemindvajseto obletnico plebiscita, na katerem smo Slovenci pokazali enotno in trdno odločenost, da želimo živeti v lastni državi in da želimo sami odločati o svoji prihodnosti«.

»Pravijo da zgledi vlečejo. Morda je lahko občina Ivančna Gorica zgled tudi v enotnosti. Oba dosedanja mandata občinskega sveta, ki sem ju imel čast voditi, sta odločitve sprejemala v veliki večini soglasno ali pa vsaj z veliko večino glasov. Prepričan sem, da bo tako tudi v mandatu, ki smo ga ravnokar začeli. Tudi pred novoizvoljenim občinskim svetom je zahtevno delo. Ena od prvih nalog bo priprava in obravnava proračunov za naslednji dve leti. Skupaj z občinsko upravo, brez katere odločitev in projektov ne bi bilo mogoče uresničiti, bomo gotovo dobra in zmagovita ekipa«.

V svojem nagovoru je omenil tudi nesebično pomoč številnih prostovoljcev, ki delujejo v naših društvih, zvezah in drugih organizacijah civilne družbe. »Nesebično delo na področju prostovoljstva je s strani družbe prepogosto premalo prepoznavno in nagrajevano. Zato nas še posebej veseli, da je letos Državni svet podelil visoko priznanje tudi našemu občanu Rajku Bivicu, članu ZŠAM Ivančna Gorica Zelo vesel pa je tudi številnih uspehov, ki jih občani naše občine dosegajo na športnem področju. »Dosegajo vrhunske rezultate in se enakovredno merijo s kolegi na državni, evropski in svetovni ravni«, je dodal Strnad.

Ob zaključku je nekaj besed namenil vrednoti, ki se nam zdi vsem tako samoumevna, da ji pogosto ne posvečamo nobene pozornosti in spoštovanja več. Gre namreč za mir. Tako zunanji kot notranji, po katerem hrepeni vsak izmed nas.

»Vsaka luč, vsak še tako majhen plamen, lahko premaga temo. In  tudi vsak človek lahko s svojo prijaznostjo, spoštovanjem in toplino prinese žarek upanja v naš hitri, zahtevni svet.« 

V ta namen je na prireditvi od grosupeljskih skavtov sprejel betlehemsko Luč miru v upanju, da bi prinesel mir v čim več domov. Luč bo v teh dneh gorela v prostorih občinske stavbe in bo na voljo vsem občankam in občanom, ki jo lahko ponesejo na svoje domove.

Po nagovoru in bogatem kulturnem programu, ki so ga sooblikovali člani Vokalne skupine Šentviški slavčki, Mladinski pevski zbor OŠ Ferda Vesela Šentvid pri Stični, solist Matej Vovk in mažoretke Športnega društva Sinja klub, je sledil osrednji del petkove svečanosti, podelitev priznanj najboljšim športnikom leta v občini Ivančna Gorica.

V kategoriji mlajših dečkov in deklic sta športnika leta postala plezalka Neža Zajc in motokrosist Jaka Peklaj, med starejšim deklicam je slavila vsestranska športnica Zoja Peteh, med starejšimi dečki pa rokometaš Simon Vidmar. V kategoriji mladincev sta športnika leta postala letošnja udeleženka mladinskih olimpijskih iger v Argentini v suvanju krogle Tjaša Zajc in Jan Pancar, motokrosist AMD Šentvid pri Stični. Kot že rečeno, sta v članski kategoriji športnika leta postala Simon Stopar in Barbara Trunkelj.

Med veterani je priznanje za odlične športne dosežke prejel motokrosist Drago Hribar, med invalidi pa taekwondoist Kenan Husejinović.

Ekipa leta 2018 v kategoriji športna ekipa občine Ivančna Gorica je postala članska ekipa RK SVIŠ Ivančna Gorica.

Priznanje v kategoriji zaslužnih športnih delavcev je šla v roke Uroša Šparla (RK SVIŠ Ivančna Gorica, Zlata Kristana (Sankukai klub Ivančna Gorica) in Tadeja Hočevarja(Planinsko društvo Polž).

Posebno priznanje ZŠO Ivančna Gorica, ki ga je podeljeval predsednik ZŠO Mitja Hren, sta prejela strelec Anton Borštnar in Katja Kegl Vencelj, ki ji je uspel pravi tekaško pohodniški podvig. Slovensko planinsko pot (SPP) od Maribora do Ankarana v dolžini 600 km je letos avgusta premagala v rekordnem času, in sicer 8 dni 23 ur in 26 minut, kar je nov ženski rekord SPP.

Košarkarski klub Ivančna Gorica (10 let), Planinsko društvo Polž (20 let), Gorniški klub Limberk (20 let) in Strelsko društvo Sonja Vesel Ivančna Gorica (70 let), pa so prejeli priznanja za visoke jubileje delovanja. Za popestritev večera so poskrbeli prav ivanški »strelci«, kjer sta se župan in predsednik Zveze športnih organizacij Mitja Hren, revijalno pomerila v streljanju v elektronsko tarčo.

Več si lahko preberete na spletni strani občine.

Zapisal in fotografiral
Gašper Stopar