Volilni molk in naše okolje

Po elektronski pošti smo prejeli tole sporočilo za javnost. V uredništvu portala smo se odločili, da ga objavimo, ni pa nujno, da izraža naše stališče.

Danes se uradno začenja volilni molk pred predsedniškimi volitvami. A pri enem največjih vprašanj našega časa, kot so podnebne spremembe in prekomerno obremenjevanje našega okolja pa so kandidati zaprisegli prostovoljnemu molku že od začetka te volilne tekme.

Prepričani smo, da so okoljske teme preveč pomembne, da bi jih v volilni kampanji kandidatke in kandidati zanemarjali. Ali bo Slovenija še naprej zavlačevala z opuščanjem fosilnih goriv, ali bomo trpeli čedalje bolj ekstremne suše, vročinske valove in poplave, ali bodo alarmi zaradi onesnaženosti zraka postali stalnica naših zimskih mesecev – vse to je odvisno od politične volje naših voditeljev. Da bi izvedeli, kakšno stališče imajo o teh vprašanjih predsedniški kandidati, smo vse povabili k razpravi z državljankami in državljani na Facebooku. Ko se na to pobudo niso odzvali, smo naše podpornike spodbudili, da prek različnih kanalov postavijo svoja vprašanja, izbor vprašanj pa smo kandidatov posredovali neposredno tudi mi.

Odgovore na naša vprašanja sta poslala le dva kandidata: Marjan Šarec in Suzana Lara Krause. TUKAJ lahko najdete njuna odgovora.

Sicer pa si lahko nekaj več stališč kandidatov do okoljskih tem preberete v naslednjih medijskih prispevkih:

VOL17VE: Kako predsedniški kandidati gledajo na ključne okoljske izzive?

VOL17VE: Vsi ločujejo odpadke, kako pa bi se lotili problema potencialnih ekoloških katastrof?

“Slovenija, od kod lepote tvoje?” se sprašujejo predsedniški kandidati in kandidatke

Verjamemo, da je odločitev o izbiri kandidatke oz. kandidata težka. Prav tako je mnogo vprašanj, ki so  nam pomembna in pri katerih nam je mar, kaj bodoča predsednica oz. predsednik trdi. Današnja okoljska vprašanja odločilno posegajo v naša življenja in so v ospredju mednarodne politike. Kljub skopim informacijam, ki so na voljo, menimo, da je potrebno imeti okoljski vidik v mislih, ko se v nedeljo odpravljamo na volišča.

Želim vam lep jesenski vikend,

Katja Podbevšek

Greenpeace v Sloveniji