Veseli december naj bo tudi za naše štirinožne prijatelje

V božično – novoletnem času so naši štirinožci izpostavljeni hudemu stresu zaradi uporabe pirotehničnih sredstev. V tem obdobju se poveča število izgubljenih psov. Tudi dobro vzgojen pes se lahko ob glasnem poku močno prestraši, zbeži v neznano in se ne odzove na klic lastnika. Zato bodimo posebno pazljivi in imejmo svojega psa ves čas na povodcu.

Najpogostejši znaki stresa pri psih so tresenje, skrivanje, slinjenje, zehanje, izguba apetita, cviljenje, lajanje. Ne pozabimo na muce, ki pa se v strahu najraje skrijejo. mucke

Zato je pomembno, da v času pokanja poskrbimo za varen, zvočno najbolj izoliran prostor v hiši, kjer se naše živali počutijo najbolj varne. Priporočljivo je tudi spustiti rolete, prižgati radio ali televizijo. Živali ob pokanju ne smemo tolažiti, saj s tem samo nagrajujemo njihovo vedenje. Ostanemo mirni, psu ali muci lahko poskusimo preusmeriti pozornost npr. z igro, trikci, priboljškom ipd.

Stres pa lahko pri naših ljubljenčkih omilimo tudi z dajanjem različnih pripravkov proti stresu. Na voljo so naravna sredstva v različnih oblikah. Poznamo sintetične feromone, ki se lahko dobijo v obliki spreja, ovratnic ali električnega razpršilca in niso škodljivi za ljudi. Feromoni so naravne substance, ki jih oddaja mama svojim mladičkom, da se ti počutijo varne in zadovoljne.  Sintetični feromoni tako preprečujejo strah in tesnobo, lahko  se uporabljajo dolgoročno, npr. ves mesec.

Na voljo so tudi različne  pomirjevalne paste ali tablete, ki vsebujejo naravne pomirjevalne učinkovine (npr. baldrijan, triptofan, hmelj itd.). Da dosežemo pravi učinek teh preparatov, jih je priporočljivo začeti dajati že v začetku decembra.

Pri hujših oblikah stresa in strahu  so na voljo tudi številna pomirjevala, ki imajo močnejši učinek in  našemu štirinožcu pomagajo preživeti  obdobje, ko je pokanje najmočnejše …  Vendar vsa pomirjevala niso primerna za vse štirinožce in imajo določene stranske učinke, zato se je pred njihovo uporabo potrebno posvetovati z veterinarjem.

SAVINJSKE BREZ LOGOČe imamo doma kosmatinca, ki se boji pokanja in ognjemetov, ne čakajmo na zadnji dan v letu, ampak že sedaj obiščimo veterinarsko ambulanto in se posvetujmo s svojim veterinarjem o možnostih, ki bi našemu ljubljencu polepšale praznike in prehod v novo leto.

 

Tjaša Marinc, dr.vet.med.    tačka