V Družbi Velika planina d. o. o. že celo leto podirajo rekorde v številu prepeljanih potnikov. Ob koncu tedna jih na dan prepeljejo tudi 500, med njimi je tudi zelo veliko tujih turistov.

Foto: T. M.

Od začetka letošnje poletne sezone imajo v primerjavi z lani kar 50-odstotno rast, letošnji julijski rekord pa je še bolj fascinanten. Od začetka letošnjega leta  so jih namreč v primerjavi z lanskim letom prepeljali kar za 22 odstotkov več potnikov, kot so jih v enakem obdobju lani.

Za tako veliko prepoznavnost Velike planine  nikakor ne zadostujejo le naravno bogastvo planine, zato poleti vsako soboto organizirajo vodene oglede, ki jih vodijo usposobljeni oz. razgledani lokalni turistični vodniki. Ti vselej poskrbijo, da nihče od obiskovalcev nikakor ne spregleda nobene žlahtne znamenitosti Velike planine, radovednim gostom pa vselej razkaže še njene najbolj skrite kotičke.

V družbi živahnih krav in glasnemu zvonjenju njihovih zvoncev jim po ogledu najlepšega pastirskega naselja razkaže tudi cerkvico Marije Snežne. Ogleda s tem seveda ni konec, ampak je šele dober začetek.

Foto: T. M.

Po sprehodu po Veliki planini se vedno prileže postanek v gostišču Zeleni rob, kjer so znani zlasti po sladkih skutnih štrukljih. Kislo mleko in žgance je mogoče okušati in uživati na več tamkajšnih planšarijah.

Foto: T.M.

V kampu Alpe sredi gozda je gostom na voljo pet lesenih alpskih hišic, dvanajst mest za avtodome, koliko šotorov gre v kamp, pa menda še niso izračunali.

V kampu predvsem tuji turisti, ki običajno prespijo samo eno noč. Prevladujejo Francozi, Nemci in Nizozemci.

Ste letos že obiskali Veliko planino? Če še niste, je zdaj ravno pravi čas , da to čim prej storite.

M. T.