Roman Vodeb: Ne bom govoril o ansamblu Bijelo dugme, niti o gledališki predstavi Tanje Ribič, temveč o nategu, ki si ga je v zadnjih 15 letih privoščil dr. Semir Osmanagić z znamenitimi piramidami (oz. »piramidami«) v Visokem v Bosni.

Osmanagić je bil pred dvajsetimi (20) leti potujoči hobiarheolog in hobiantropolog. Skratka, turist, ki si je v svojih arheološko-antropoloških fantazijah dajal duška že prej, ko je obiskoval piramide od Egipta mimo Srednje in Južne Amerike (Mehika, Peru, Čile …) pa do Kitajske.

Da bi bila parodija še večja, je aprila 2005 v rodni Bosni vendarle našel primerno okolje in območje — namreč hribovje z dolino — in s primerno naivnimi domačini, pa tudi s tujimi volonterji in naivnimi turisti. Tu je lahko apliciral vse svoje dotedanje znanstveno-fantastične teorije. Visoški »bazen piramid« si je Osmanagić dobesedno izmislil ali bolje rečeno izželel.

Za nameček pa se te »piramide« nahajajo še v epicentru balkanske gluposti in raznoraznih nadmudrivanj.

Sem gravitirajo tudi naivni Slovenci. Za Bosance smo namreč klientela turistov »sa puno para« — naravnost idealni za nateg, kakršen se dogaja v Visokem že skoraj 15 let.

Roman Vodeb
Vir: FB