Čebelarsko društvo Dobrepolje vabi vse, ki bi želeli kaj več izvedeti o življenju čebel in njihovi ogroženosti, na DAN ODPRTIH VRAT, ki bo v petek, 20. 4. 2018, ob 19. uri v Modri dvorani Jakličevega doma.

Tokrat smo za vedoželjne pripravili ogled dokumentarnega filma Več kot med.

Več kot med je pretanjen in s srcem narejen dokumentarec o globalni čebelji krizi, ki se ponaša z nekaterimi izmed najosupljivejših posnetkov čebel, kar jih je kdaj zabeležila filmska kamera. Čebele so postale podobne delavkam za tekočim trakom.

Več kot med ni običajen dokumentarec o naravi, ki bi švigal od enega kotička sveta do drugega v prizadevanju, da razvozla skrivnost nenadnega in drastičnega upada svetovne čebelje populacije ter da razkrije njegove uničujoče posledice za prehranjevalno verigo. Namesto tega si vzame čas in skuša težavo razumeti z zornega kota protagonistov zgodbe – čebelarjev in čebel. Ta posvetitev v osupljivi svet čebel, delo švicarskega filmarja Markusa Imhoofa, ki tudi sam pripada dolgemu rodu čebelarjev, nam pokaže, da celo idilično okolje Alp ne zagotavlja imunosti pred posledicami industrializacije čebelarstva.

Na kocki je vsekakor veliko več kot med.

Po ogledu filma sledi razprava o čebelah in njihovem pomenu za pridelavo hrane ter obstoj človeštva.

O. D.