Prepričani smo, da je v vsakem gospodinjstvu vsaj en karton ali vsaj dva jajc kajne?

Tudi če niste največji ljubitelj oz. jedec jajc, smo v vašem portalu skoraj prepričani, da jih imate shranjene v hladilniku.

Kaj je v jajcih?

Jajca vsebujejo beljakovine, nenasičene maščobne kisline, vitamine B12, D, K in H ter številne minerale, med drugim železo in selen.

Holesterol?

Res je tudi, da vsebujejo holesterol, a so strokovnjaki že pred leti ugotovili, da uživanje jajc na raven holesterola v krvi nima velikega vpliva.

Poskusni zajčki

Ravno nasprotno. Pri večini poskusnih zajcev se je raven maščob v krvi po uživanju jajc zmanjšala. Na dan lahko brez skrbi pojeste eno jajce.

Kupite jajca še danes!

Ko si boste prebrali še nekaj dobrih lastnosti jajc, se boste v trenutku odpravili v trgovino in jih nakupili.

V. P.

Pripisano

Zakaj naj bi torej redno jedli jajca? 

1. Lepša koža – Če boste redno jedli jajca, bodo vaši lasje lepši, vaša koža pa bolj zdrava, saj jajca vsebujejo vitamin B in beljakovine. Cink poleg tega pospešuje rast las.

2. Bolj zdrava jetra – Jajca vsebujejo lecitin, ki ščiti črevesno sluznico in podpira jetra pri razstrupljanju telesa.

3. Hrana za možgane – Lecitin vsebuje holin, ki blagodejno vpliva na delovanje možganov. Že po dveh urah naj bi se znatno izboljšal kratkoročni spomin.

4. Pomagajo pri hujšanju, saj nasitijo.

5. Krepijo imunski sistem – Jajca vsebujejo beljakovine in karotin, ki telo ščiti pred prostimi radikali.

6. Jajca za bolj zdrave kosti in zobe – Vitamin D je bistvenega pomena za pravilno absorpcijo kalcija, ki ga potrebujemo za zdrave kosti in zobe.

7. Jajca za energijo in dobro voljo – Aminokislina triptofan je odgovorna za tvorbo serotonina, hormona sreče. Jajce poleg tega vsebuje vitamine B2, B6, B12, ki pospešujejo prebavo.

8. Boljši vid – Jajca vsebujejo vitamin A in antioksidanta lutein in zeaksantin, ki so pomembni za zdravje oči.

9. Boljša kri – Jajca vsebujejo vitamin B12 in železo, ki je bistvenega pomena za proizvodnjo rdečih krvnih celic.