V vinu je resnica. V pivu je trdnost! V vodi so bakterije…

Danes je mednarodni dan piva. Njegov namen je poklon vsem ustvarjalcem piva, pivovarjem, ki ga varijo, hmeljarjem, lastnikom pivnic, barov, gostiln in restavracij, ki poskrbijo, da je na koncu ta najbolj priljubljena, nizko-alkoholna in več tisoč let stara pijača tudi primerno postrežena.

Mednarodni dan piva je vedno prvi petek v avgustu. V zadnjem desetletju je iz lokalnega slavja zrasel v globalno praznovanje, ki povezuje narode različnih kultur, združene in prepletene v različnosti njihovih vrst piva. Vsako leto se praznovanju pridružujejo nova mesta in nove države. Mednarodni dan piva spodbuja tudi pivovarje, da obiščejo, preizkusijo in se poklonijo pivu svojih konkurentov.

Združenje slovenskih pivovarn je k obeleženju praznovanja spodbudilo vse svoje člane, od naše velike, do malih pivovarn, Institut za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec, slovenske hmeljarje, Steklarno Hrastnik 1860, pa tudi nečlane, zainteresirane lastnike pivnic ter drugih gostinskih lokalov, ki točijo pivo.

Kljub temu, da gre za dan, ko se poklonimo pivu, Združenje slovenskih pivovarn odločno in zavzeto podpira odgovorno uživanje vsakršnih alkoholnih pijač. Odločno stališče združenja je tudi, da sta pitje alkohola in vožnja z avtom nezdružljiva. Zato je njihovo sporočilo Mednarodnega dneva piva: »Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno«!

Uredništvo vašega portala želi vsem pivoljubcem in pivoljubkam, da današnji dan popraznujete na čim bolj slavnosten način. Vesel mednarodni dan piva!