Mirko Ilić, znamenit dizajner, risar, oblikovalec, od leta 1986 živi v New Yorku. Pred tem je v Jugoslaviji dosegel kulten status – risal je stripe, oblikoval plakate, naslovnice plošč in časopisov.

Po prihodu v New York je oblikoval Time in New York Times. Ustvarjal je animacije za filme, še vedno občasno riše naslovnice za Spiegel. Je družbeno angažiran risar: njegove ilustracije odsevajo družbeno-politično realnost, ki ni prijetna. Opozarja na radikalizacijo. »Kar je bilo še pred kratkim nesprejemljivo, je zdaj povsem sprejemljivo,« pravi v Dnevnikovi prilogi Objektiv (31. 3. 2018).

Radi razmišljate, mislite?

“V resnici je premislek ekonomski – sprejemljivo je tisto, kar prinaša dobiček. Denar. Razmislek pri tem gotovo ni globok. Če veliko delate, vzdržujete družino, nimate časa veliko razmišljati. V tistem kratkem času med službo in spanjem, ko bi lahko razmišljali, pa raje sedite pred nekim enostavnim televizijskim programom ali pa pijete pivo s površnimi ljudmi, ki vam bodo poskušali na hitro, v petih minutah, predstaviti »pravi problem«.

Če bi se ti ljudje odločili, da ne bodo toliko delali, da bodo živeli skromno in ne bodo toliko služili, verjetno ne bi tako razmišljali.”

Koliko časa na dan pravzaprav razmišljate o svojem življenju? Po pravici povedano je …

M. I.