V spomin na prvaka treh oper

Letošnji 21. Gostičevi dnevi so se uradno začeli že 17. februarja, ko so v Knjižnici Domžale odprli razstavo v spomin na opernega pevca Jožeta Gostiča, ki jo je pripravila Marija Barbieri. Sledi še cela vrsta dogodkov, na katerih se bodo spomnili prvaka treh oper, kot tudi imenujejo Gostiča.

Gostičevi dnevi potekajo v Domžalah, Ljubljani, na Homcu in v Zagrebu. V petek, 6. marca, ob 19.30 bodo v SNG Operi in baletu v Ljubljani uprizorili opero Giuseppeja Verdija Luisa Miller z domačimi solisti, zborom in orkestrom. V nedeljo, 8. marca, ob 11. uri bo v cerkvi Marijinega rojstva na Homcu spominska sveta maša, ki jo bo daroval ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, sodeloval pa bo še zbor Anton Foerster iz Ljubljane. Popoldne ob 17. uri pa bo v Kulturnem domu Franca Bernika v Domžalah slavnostni koncert v spomin maestru Vladimirju Kranjčeviću s solisti Opere HNK Zagreb ter SNG Opera in balet Ljubljana.  Kulturni dom Franca

Dogajanje ob spominu na Jožeta Gostiča se bo nadaljevalo v soboto, 21. marca, ob 18. uri v Operi HNK v Zagrebu, ko bodo uprizorili Donizettijevo opero Lucia di Lammermoor.

Na ogled opere bo ob 14.30 s Homca odpeljal poseben avtobus.

P. H.