V soboto je v Mariboru potekala slovesnost v počastitev 34. obletnice ustanovitve Slovenske demokratske stranke.  Vsako leto ob tem času s slovesno akademijo počastimo spomin na ustanovitev naših predhodnic, Socialdemokratske zveze Slovenije in Slovenske demokratične zveze, nastalih v začetku leta 1989. 

 

Kot je na začetku prireditve dejala Eva Irgl, je Slovenska demokratska stranka trdno zasidrana v političnem prostoru. Njihove vrste se krepijo z vsakim dnem. V zadnjem letu je v SDS pristopilo več kot 1500 novih članov. Vedno več med njimi  je mladih, ki jih politika zanima, ki razumejo, da je prihodnost v njihovih rokah in da je od njih samih odvisno, kakšna bo. In ravno v soboto je v dopoldanskem času novo vodstvo dobila tudi Slovenska demokratska mladina. Nova predsednica je postala Simona Purkat.

Zgodila pa se je še ena pomembna prelomnica v življenju stranke. Izhajajoč iz potrebe po združevanju moči slovenskih demokratičnih, ljudskih in domoljubnih sil, ki si delijo enake ali podobne vrednote, je bil v soboto podpisan tudi sporazum o pridružitvi Liste Franca Kanglerja – Nove ljudske stranke Slovenije k Slovenski demokratski stranki, ki je na slavnostni akademiji zbrane tudi nagovoril.

Kot je povedal nas  trenutno politično stanje v državi in politična kultura silita, da se združujemo in povezujemo: »Napočil je čas, da spet stopimo skupaj kot leta 1991 in da zagotovimo pravično in pošteno Slovenijo«.

Kot je v nagovoru povedal predsednik stranke Janez Janša, ne zgolj SDS, tudi samostojne Slovenije ne bi bilo brez poguma ustanovnih članov SDZ in SDSS. »Že nastanek obeh predhodnic SDS so hoteli preprečiti s političnimi, administrativnimi in kazenskimi pritiski. Potem so medijsko morili Jožeta Pučnika, Franceta Tomšiča, Dimitrija Rupla, Rudija Šeligo, Marjana Vidmarja, Dimitrija Kovačiča in mnoge druge ustanovne člane.« Predsednik SDS je izpostavil tudi, da v zadnjem času velikokrat slišijo očitek, da si Slovenijo prisvajajo osamosvojitelji, kar je, kot je dejal, sicer nekaj takšnega, kot če bi ustanovitelju podjetja očitali, da si to podjetje prisvaja. Dejal je, da je v resnici stvar še mnogo hujša, kot če bi ta očitek držal: »Kajti Slovenijo in slovensko državo si prisvajajo tisti, ki jim samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija in so to tudi javno izrekali. In aktivno rušili osamosvojitvene napore. Tako iz ospredja kot iz ozadja«. In kot je še poudaril predsednik SDS: »Mi smo slovenski demokrati. Smo resna politična sila, bili smo včeraj, smo danes in bomo jutri. Nismo gibanje z imenom iz Avstrije, ki se danes povsod šopiri, jutri pa ga več ni. Ki danes naloži poslance na avtobus, jutri pa jih ni niti za fička.«

Ob koncu pa je bilo podeljeno še najvišje priznanje, Diamantni znak. Letošnji prejemnik je dr. Vinko Gorenak, ki je v vseh pogledih izjemna osebnost. Pri njem je treba najprej poudariti nadpovprečno delavnost, zavzetost in vnemo. Vseskozi dela v nekakšnem zaletu, z zagnanostjo in izjemnim veseljem. Je odličen in odločen analitik političnih razmer, brez dlake na jeziku jih komentira in stvari poimenuje s pravim imenom.

 

Spletno uredništvo
Vir: SDS