Polovica zaposlenih v naši državi prejema minimalno plačo

Po podatkih Statističnega urada je imelo lani skoraj 63 odstotkov zaposlenih prejemalo neto plačo nižjo od slovenskega povprečja. To je naravnost grozljiv podatek, saj to dejansko lahko interpretiramo tudi tako, da je praktično polovica zaposlenih v naši državi »na minimalcu«.

Če k temu dejstvu prištejemo še podatek, da pri večini teh zaposlenih delodajalci niti ne plačujejo obveznih prispevkov, je groza lahko samo še večja.

Popolno sesutje pokojninskega sistem čez nekaj let

To dejansko dokazuje, da se iz krize sploh še nismo izvili. Oziroma smo se samo na papirju – dejansko stanje pa kaže, da se kriza celo povečuje. Čez nekaj let lahko zato pričakujemo popolno sesutje pokojninskega sistema, saj zaradi nizkih vplačil v pokojninski sklad in vedno številčnejšo starejšo populacijo denarja za njihove pokojnine preprosto ne bo.

Če pa po kakšnem čudežnem naključju nekaj denarja vendarle bo, bodo pokojnine popolnoma mizerne, s katerimi se ne bo dalo preživeti. Žal pa s strani vlade ni videti kakšne sistemske rešitve na tem področju.

Kdaj bodo najnižje pokojnine 1000 evrov?

Pa bi bilo lahko povsem drugače, če bi politiki tisto, kar obljubijo pred volitvami, tudi izpeljali. Če se še spomnite, smo pred leti poslušali predvolilne obljube nekega znanega politika (ministra), ki je obljubil in zatrdil, da bodo najnižje pokojnine pri nas 1000 evrov. Po nekaj letih se taisti politik še vedno drži stolčka na oblasti, a najnižje pokojnine so daleč pod to obljubljeno mejo 1000 evrov. Pokojnino, nižjo od 600 evrov, prejema skoraj vsak drugi upokojenec, en odstotek pa je tistih, ki vsak mesec na račun dobijo več kot 1800 evrov.

Zelo visoke pokojnine so samo za “izbrance”

Je pa žal še vedno ogromno upokojencev iz nekdanjega sistema (pred letom 1990), ki za ne vem kakšne zasluge prejemajo zelo visoke pokojnine. Po informacijah je to 12.000 borcev NOB (najmlajši upravičenec do borčevske pokojnine šteje šele rosnih 22 let), pa španski borci, upravičenci okupatorske JLA itd. A kot sem že nekajkrat opozoril, pri nas žal slovenski volivci na volitvah vedno nagrajujejo tiste (levo politično opcijo), ki nas potem, po volitvah, vodijo v še večjo socialno stisko, kot je bila pred volitvami. Pa razumi to, če moreš. Levim pa se seveda smeje v … Koliko časa še? Kdaj bo ljudem končno prekipelo?

J.S.