“V Sloveniji slabo črpamo evropska sredstva”

Dober dan!
Včeraj sem se v Evropskem parlamentu srečala z ministrico za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijo Republike Slovenije, dr. Angeliko Mlinar, ki je predstavila načrte in prioritete svojega mandata.

Povedala sem ji, da je pogrešam jasno strategijo, ki je potrebna za učinkovito in uspešno črpanje evropskih sredstev. Poleg tega pogrešam dobre ideje, ki bi se odzivale na osnovne potrebe naših državljanov. Če želimo, da bodo projekti uspešni, je v načrtovanje potrebno vključiti tudi druge sklade, na primer Evropski sklad za prilagoditev globalizaciji.

V Sloveniji slabo črpamo evropska sredstva, poleg tega pa se soočamo še s problemom dolgotrajne oskrbe. Zelo se mi zdi pomembno, da bi gradnja domov za ostarele enkrat že postala prioriteta pri črpanju evropskih sredstev. Sprašujem se, kaj nam pomaga zeleni dogovor, kaj nam pomaga ločevanje odpadkov, če imamo starostnike in njihove družine, ki so zaradi pomanjkanja osnovne oskrbe odrinjeni na rob preživetja in so soočeni z velikimi stiskami pri usklajevanju delovnega časa in skrbi za onemoglega člana družine?

Sama poznam nešteto zgodb družin, ki so soočene z odločitvijo, ali naj sprejmejo veliko finančno breme domov upokojencev ali pa naj z odrekanjem in morda tudi z neenakomerno obremenitvijo določenega člana družine za onemoglega ostarelega skrbijo doma.

Evropska sredstva nam ponujajo nešteto možnosti. Pri slabem črpanju je še toliko bolj pomembno, da vladajoči izberejo prave prioritete.

Zelo me zanima tudi vaše mnenje in se vam zanj že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav iz Bruslja,
Romana