Sobotni dan odprtih vrat predsedniške palače je prav na praznični dan minil v prekmurskem vzdušju. Najprej seveda zaradi praznika, 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, v nadaljevanju pa zaradi programa, ki so ga pripravili otroci iz folklorne skupine Veseli Marki iz Osnovne šole Beltinci. Učenci so obiskovalcem predstavili nekaj najzaslužnejših mož, za katere sami pravijo, »da so s svojimi razmišljanji, delom in življenjem prispevali, da smo Prekmurci tudi ponosni Slovenci«.
Že ves teden so potekale slovesnosti in drugi dogodki, s katerimi so na različne načine obeležili stoletni jubilej. Spomnimo, da je bil na pariški mirovni konferenci januarja 1919, po koncu prve svetovne vojne, sprejet sklep, da se Prekmurje 17. avgusta 1919 priključi takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev (SHS). Vojska SHS je Prekmurje zasedla 12. avgusta in pet dni pozneje oblast na ljudskem zborovanju v Beltincih predala civilnemu upravitelju Srečku Lajnšicu.
Predsednikovi dnevi odprtih vrat potekajo od leta 2013. Fotografije: Primož Hieng
Dnevi odprtih vrat, ki jih že od leta 2013 ob državnih praznikih na pobudo predsednika Boruta Pahorja pripravlja urad predsednika Republike Slovenije, so postali priljubljen način praznovanja in počastitve državnih praznikov za vse generacije.

Od tedaj je predsedniško palačo obiskalo že več kot 20.000 obiskovalcev vseh starosti, tudi iz tujine.

»Kot predsednik republike naj danes ob dnevu odprtih vrat iz osrednje dvorane predsedniške palače pošljem v mojem in vašem imenu pošljem najbolj iskrene čestitke ob državnem prazniku,« je uvodoma dejal predsednik Pahor. »Danes je lep, upam, da bo tudi dober, vsekakor pa pomemben dan, saj slavimo stoto, torej okroglo obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Naj gredo danes iz predsedniške palače izrazi našega občudovanja do prekmurskih Slovencev, ki so pred stotimi leti v zelo zapletenih domačih in mednarodnih okoliščinah po koncu prve svetovne vojne narodnostno dozoreli, da so se ob svojih voditeljih Slaviču in Jeriču ter drugih znali odločiti za Slovenijo, za združitev s slovenskim narodom.
Mladi iz Beltincev so predstavili Prekmurje leta 1919.
To je predstavljalo v naši zgodovini izjemno prelomnico, ki je pozneje omogočila, da smo Slovenci leta 1991 ne samo živeli v isti državi, kar je bila želja prekmurskih Slovencev leta 1919, ampak tudi v svoji samostojni državi. Naša naloga je, da to državo razvijamo in omogočimo našim otrokom in njihovim otrokom, da uživajo mir, varnost in blaginjo. Tudi v evropskem prostoru, kjer bo za vse dovolj prostora – ne glede na to, kako različno bomo razmišljali in kako različno bomo dojemali svet. V tej različnosti se bomo spoštovali in v njenem bogastvu bomo iskali kompromise, ki bodo vodili našo skupnost, nacionalno slovensko in evropsko, našo širšo domovino do napredkov v vašo korist.«
Zanimanje za obisk predsedniške palače je vedno zelo veliko.
Borut Pahor je dejal, da je zelo hvaležen otrokom iz Beltincev, ki so pripravili zgodovinsko uro o dogodkih v Prekmurju pred stotimi leti, hkrati pa so zapeli in zaigrali nekaj znanih ljudskih napevov območja na levem bregu Mure. Spomnil je še na burne avgustovske čase pred stotimi leti, ko je bil v Beltincih velik zbor Slovencev, ki so ga organizirali katoliški duhovniki. »Zavedali so se, da gre na pariški mirovni konferenci na vse ali nič, želeli pa so izkazati voljo ljudstva, ne samo volje intelektualcev, ampak vsega prekmurskega ljudstva, da živi z drugimi Slovenci,« je dejal Pahor, ki se je na predvečer praznika udeležil občinske proslave v Beltincih. »Vse, kar se je na praznični dan dogajalo, nam bo omogočilo, da z veliko hvaležnostjo za nazaj in odgovornostjo za naprej počastimo to stoto obletnico.«
Tudi najmlajši radi pridejo na obisk k predsedniku.
Opozoril je še na novost v predsedniški palači, to je otroški kotiček, kjer so med drugim razstavljena dela, ki jih predsedniku republike pošiljajo otroci. Med njimi je tudi 13-letni Martin Lesjak. »Pri osmih letih mi je Martin napisal knjigo z naslovom Borut Pahor, predsednik države. V njej Martin za svoja leta sijajno opisuje, kar se dogaja v predsedniški palači. Na osnovi Martinove knjige je na obiskih, srečevanjih z otroki v vrtcih in osnovnih šolah nastalo še veliko takih knjig, ampak Martin je bil prvi. Zato smo se odločili, da uredimo otroški kotiček z razstavljenimi izdelki. Presenečen sem nad tem, kaj vse naši otroci naredijo, napišejo in narišejo. Zato se Martinu iskreno zahvaljujem in mu tudi izročam posebno pero, prav zaradi tega, ker je vzpodbudil tudi druge, da so izdelali čudovite knjige,« je sklenil Borut Pahor.
Predsednik Borut Pahor je Martinu Lesjaku podaril pero.
Dneva odprtih vrat predsedniške palače se je minulo soboto udeležil do zdaj najmlajši udeleženec, ki je sicer pri svojih dveh mesecih varno počival v očetovem naročju.
Na predsednikovem stolu v njegovi pisarni
Še to: Pred predsedniško palačo je bila kot običajno ob prazniku postrojena častna straža garde Slovenske vojske.
Primož Hieng 

Predsednik Borut Pahor se je v soboto popoldne udeležil osrednje prireditve občine Črenšovci v počastitev 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, kjer je tradicionalno že od leta 2013 položil venec pred spomenikom prekmurskega narodnega buditelja Jožefa Klekla. Za tem se je udeležil slovesne svete maše v Beltincih, kjer je na koncu zbrane tudi nagovoril. Po tem se je udeležil še državne proslave ob 100. obletnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.