V okviru projekta Gospodarjenje z e – odpadki so bili v dogovoru z Javnim komunalnim podjetjem Prodnik najprej postavljeni posebni zabojniki za e-odpadke in odpadne baterije, trije je tudi v občini Mengeš – na ekoloških otokih Kolodvorska-Krekova, Slovenski ulici – za občino in na Ropretovi ulici.

V prilagojene zabojnike za odlaganje e – odpadkov lahko oddajate manjše gospodinjske aparate, računalniško opremo, igrače, ostalo opremo in orodje ter odpadne baterije in akumulatorje. Zdaj pa so za zbiranje večjih elektronskih naprav, kot so štedilniki, pomivalni in pralni stroji, mikrovalovne in konvekcijske pečice ter drugo, v okviru projekta organizirane tudi mobilne enote. Seveda pa lahko vse e – naprave še vedno odložite dvakrat prek zbiralnih akcij za nevarne odpadke, ki tradicionalno poteka v pomladnih in jesenskih mesecih ter v zbirnem centru Dob.

V okviru projekta Gospodarjenje z e – odpadki podjetje ZEOS d. o. o. izobražuje vse uporabnike, da so e- odpadki primerni za recikliranje, za ponovno uporabo, torej jih lahko s pravilnim odlaganjem spremenimo v surovine.

Franc Jerič, župan Občine Mengeš, je izpostavil pomen ločenega zbiranja e-odpadkov in odpadnih baterij:

»Ločevanje odpadkov, posebej manjših električnih naprav in odpadnih baterij, ki vsebujejo težke kovine, je pomembno za ohranjanje naravnih virov. Z odgovornim ločevanjem in odlaganjem e odpadkov in baterij v zbiralnike bomo ohranjali okolje tudi za naše zanamce.«

V ulični zbiralnik lahko oddamo naslednje e-odpadke v velikosti do 40x25x25 cm:

  • Male gospodinjske aparate (električni mešalniki, likalniki, tehtnice, ure, grelniki vode, ožemalniki, opekači kruha, salamoreznice …)
  • Računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilni telefoni, telefoni, računalniki, tiskalniki, zvočniki, tipkovnice, radijske sprejemnike, kasetofone, gramofone, računalniške miške, kalkulatorje, polnilci, fotoaparati, slušalke, DVD predvajalnike, kamere …)
  • Ostalo malo opremo in orodje (sušilnike in kodralnike las, električna orodja, sesalniki, ventilatorji, brivnike, svetilke …)
  • Igrače (vse igrače, ki za svoje delovanje potrebujejo električni tok iz omrežja, baterije ali akumulatorje.)
  • Prenosne baterije in akumulatorje (baterije AA, AAA, AAAA, DC, 9V …)

Vir: Občinska uprava Občine Mengeš