V občini Ig se borijo proti ambroziji

Na področju občine Ig so opazili precejšnje razraščanje ambrozije ob poljskih poteh, na poljih in njivah med Igom, Mateno, Vrbljenjem in Brestom. Gre za izredno invazivno rastlino, saj njeni cvetovi povzročajo inhalacijske alergije (npr. jesenski seneni nahod).

Pelinolistna ambrozija je enoletni plevel, ki močno tekmuje s kmetijskimi posevki za vodo in hranila. Lastniki oz. obdelovalci zemljišč so skladno s spremembo Zakona o zdravstvenem varstvu rastlin razraslo ambrozijo dolžni zatirati, zato vodstvo Občine Ig poziva vse lastnike in obdelovalce zemljišč, da razraslo ambrozijo še pred alergenim cvetom dosledno uničijo.

Zaradi preprečitve nekontroliranega razraščanja te rastline se hkrati tudi poziva in prosi vse, ki najdejo rastišča ambrozije, da na sedež Občine Ig sporočijo lokacijo rastišča ambrozije.

Pa še to:

Občina Ig obvešča uporabnike vodovodnega sistema GOLO – ZAPOTOK (ki obsega vasi Zapotok, Golo, Škrilje, del Visokega, Podgozd, Dobravica, Sarsko in Klada), da je do nadaljnjega uveden UKREP VARČEVANJA S PITNO VODO zaradi nezadostnih količin vode. Prepovedano je pranje avtomobilov, zalivanje vrtov in polnjenje bazenov. Prosimo za razumevanje!

Janez Stibrič