V sklopu praznovanja praznika občine Ivančna Gorica, so včeraj v uporabo predali popolnoma prenovljen del Ljubljanske ceste v Ivančni Gorici. Kompletno prenovo glavne prometne vpadnice s šentviškega konca v Ivančno Gorico so z obiskom pozdravili tudi številni krajani.

V imenu Krajevne skupnosti Ivančna Gorica je zbrane pozdravil in nagovoril predsednik Anton Kralj. Izrazil je zadovoljstvo in ponos nad uspešno zaključenim projektom, ki je Ivančni Gorici dal še lepši videz in predvsem varnejšo pot. Obnova ceste, ki je potekala od lanske jeseni, je bila po besedah direktorja Komunalnih gradenj Grosuplje Viktorja Dolinška izjemno zahtevna. Poleg popolne rekonstrukcije ceste je bilo potrebno skrbeti za čim manj moten promet v tem delu Ivančne Gorice.

Prav zato se je zbranim krajanom še enkrat zahvalil za potrpljenje v času gradnje, uporabnikom ceste pa zaželel srečno in varno pot.

V novo cestno telo je vgrajena vsa komunalna infrastruktura (vodovod in kanalizacija), elektrokabelska in telekomunikacijska. Razširjeno in obnovljeno je bilo kompletno cestišče, na vsaki strani ceste je kolesarski pas, urejen je tudi pločnik za pešce.

Po besedah župana Dušana Strnada je bilo poleg uspešne gradnje cestne infrastrukture, veliko postorjenega tudi na varnosti udeležencev v prometu.

»Novost je, da je Ivančna Gorica dobila prvi semafor. Tako imenovani pametni semafor skrbi za umirjanje prometa in varnosti pešcev pri prehodu Ljubljanske ceste. Na prehodu, ki pelje proti šolskemu centru, se dnevno zvrsti veliko število vrtčevskih, šolskih in srednješolskih otrok, kot tudi drugih krajanov. Naloga pešca je le pritisk na tipko na drogu semaforja in po ustrezni signalizaciji varno prečkanje ceste«, je še povedal Strnad.

V nadaljevanju je nekaj besed namenil še pogledu proti državnem odseku Ljubljanske ceste, ki nas pelje od glavnega križišča mimo nogometnega stadiona do novega krožišča pri Malem Hudem.

Tu je na vrsti država, da izpolni svoj del dogovora.

Z izvedbo semaforizacije glavnega križišča in obnove regionalnega odseka ceste bo še dodatno poskrbljeno za varnost udeležencev. Po izgradnji nadvoza čez železniško progo in povezovalno cesto zahodne obvoznice mimo podjetja Akrapovič proti šolskemu centru pa se bo bistveno razbremenil še prometni center Ivančne Gorice. Tako bo celotno zaledje Krajevne skupnosti Stična in šolskega okoliša lahko hitrejše dostopalo do avtocestnega priključka.

Z velikim veseljem to veliko pridobitev za kraj in krajane pozdravljata tudi včeraj prisotna direktorja največjih podjetij ob Ljubljanski cesti Livar in IMP Armature. Prvi mož Livarja Rok Rozman je za spletno stran izrazil zadovoljstvo nad odličnim sodelovanjem v času prenove.

»Naj povem, da je dostop do našega podjetja ves čas potekal nemoteno, saj smo se znali prilagoditi drug drugemu. Tako kot sodelujemo s krajem že 65 let, verjamem, da bomo tako sodelovali tudi v prihodnje. Še enkrat hvala za pridobitev in vse dobro ob prazniku občine«, je še povedal Rozman.

»Cesta je tudi medgeneracijsko stičišče, saj se na njej srečujemo uporabniki različnih generacij, ki moramo biti drug do drugega strpni oziroma moramo sodelovati«, je bila ena izmed misli moderatorja prireditve.

Prav zato so se v kulturnem programu predstavile generacije naših mlajših krajanov. Nastopili so člani Otroškega pevskega zbora OŠ Stična, pod vodstvom zborovodkinje Bojane Mulh,

otroci Vrtca Ivančna Gorica, pod mentorstvom Anite Perpar in Katje Bregar ter dijakinji Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica z recitacijo.

Blagoslov zaključenih del in novih pridobitev je opravil ivanški župnik Jurij Zadnik.

Zapisal in fotografiral: 
Gašper Stopar