V nedeljo, 22. aprila 2018, je bila v Gradežu, v Domu Turjak, zanimiva in zabavna prireditev.

S prireditvijo so udeleženci odganjali zimo, da bi končno priklicali pomlad. S petjem in sprehodom po travnikih in sadovnjakih so zagotovili dobro letino.

Nato so počastili tudi sonce, da bi čim prej zasijalo s polno močjo. Dobri letini so bili namenjeni darovi, ki jih med pohodom po vasi poklanjajo Zelenemu Juriju. Tudi na tej prireditvi so si obiskovalci lahko ogledali znamenitosti v vasi in poskusili domače dobrote.

Dopoldne je Društvo likovnikov Ljubljana pripravilo slikarsko kolonijo. Njihove slike, ki so nastale na slikarski koloniji, bodo vsem na ogled od 7. do 14. maja 2018 v Domu krajanov Turjak.

Ob 15. uri se je začel koncert pihalne godbe, nato se je odvijala pomladna povorka z Zelenim Jurijem skozi Gradež, poskrbljeno je bilo za pestro domačo hrano, vse obiskovalce pa je “razvajala” tudi pomladna tržnica.

D. T.

Podčrtano

Hribovska vasica Gradež v občini Velike Lašče, zibelki slovenske književnosti, je le 25 km oddaljena od Ljubljane. Središče starega Gradeža leži na nadmorski višini 600 m. Na nekdanjih gradeških senožetih (kjer je bilo pred 2. svetovno vojno celo smučišče) se je razvil še novejši del Gradeža (h. št. nad 100), v začetku kot naselje počitniških hišic, danes pa je tudi tam vse več stalnih bivališč. Tudi v stari vasi je mnogo novih hiš, saj narašča število mladih družin. Pred leti je bilo pod stoletno lipo urejeno novo središče s predstavitveno tablo, na kateri so navedene glavne zanimivosti v vasi, ki je kot naselbinska dediščina vpisana pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine. Da se ohranja spomin na prednike in njihovo zapuščino, skrbi tukajšnje Društvo za ohranjanje dediščine.