V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS podpirajo proteste kmetov po Evropi

V Forumu za kmetijstvo in podeželje pri SDS so se odzvali naproteste kmetov, ki se zadnje tedne odvijajo po Evropi in na stanje evropskega kametijstva nasploh. kot so zapisali, z zaskrbljenostjo spremljajo trenutna dogajanja v kmetijstvu v sloveniji in v Evropi. Številna ravnanja levih vlad z izrazito okoljsko agendo resno ogrožajo prehransko varnost državljanov Evrope. V Nemčiji želijo dodatno obdavčiti investicije na kmetijah, odpraviti trošarino za gorivo za kmetijsko mehanizacijo in še bistveno okrepiti vse naravovarstvene ukrepe, ki naj bi se financirali iz Skupne kmetijske politike, s čimer zažirajo sredstva, namenjena stabilizaciji pridelave varne in kakovostne hrane. Kot pioudarjajo v forumu, so šli zato kmetje na ulice in opozarjajo na pomen obstoja kmetov in s tem prehranske varnosti države, pri čemer jih podpirajo tudi ostale panoge, kot so avtoprevozniki, obrtniki in drugi.

Kot poudarjajo v Forumu za kmetijstvo pri SDS, tudi v Sloveniji trenutna vlada postavlja številne omejitve, dviguje davke in seje strah pred nezakonitimi ukrepi inšpektorjev. Kmetijska politika se bolj ali manj ukvarja sama s sabo in svojimi kadrovskimi potezami, medtem ko za resne razprave o prihodnosti kmetijstva ni ne volje ne energije. Še več, ključni deležniki in stroka so povsem izvzeti iz resnih razprav pri pripravi zakonodaje, pa čeprav odločujoče vpliva na njihovo delovanje. kot pravijo, je ta vlada do sedaj sprejemala bolj ali manj škodljive ukrepe za slovenskega kmeta.

Slovensko kmetijstvo potrebuje predvidljivost, ki jo v tem trenutku nima. Zato v Forumu za kmetijstvo in podeželje pravijo, da podpirajo zahteve nevladnih organizacij s področja kmetijstva in podpiramo prizadevanja za mirno uskladitev zahtev z vlado in pristojnim ministrstvom. V kolikor pa bo slovenska vlada še naprej bila nedemokratičen boj in ignorantski odnos s slovenskim kmetijstvom in predstavniki slovenskih kmetov, pa v Forumu pišejo, da podpirajo tudi drugačne demokratične pristope za dosego svojih ciljev.