Upravno sodišče zavrnilo predsednika vlade, postopek KPK-ja še vedno ustavljen

Upravno sodišče je iz procesnih razlogov zavrglo tožbo predsednika vlade Roberta Goloba zoper odločitev Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo je predsednik vlade vložil po tem, ko je KPK zavrnila njegovo zahtevo za izločitev namestnika predsednika KPK Simona Savskega iz postopka preiskave domnevnih pritiskov predsednika vlade na zaposlene na ministrstvu za notranje zadeve.

Upravno sodišče je v sporočilu za javnost zapisalo, da v upravnem sporu ni mogoče izpodbijati vsakega upravnega akta, ampak le tistega, ki po materialnem kriteriju vsebuje vsebinsko odločitev o materialnopravno določeni pravici, obveznosti ali pravni koristi tožeče stranke. Izpodbijani sklep o zavrnitvi tožnikove zahteve za izločitev namestnika predsednika KPK tako ne uživa samostojnega pravnega varstva, saj ni upravni akt, ki se lahko izpodbija v upravnem sporu. Zato je sodišče tožbo zavrglo kot nedovoljeno.

Golobov zastopnik in KPK se bosta obrnila na Vrhovno sodišče

Zastopnik predsednika vlade, odvetnik Stojan Zdolšek je za STA sporočil, da je bilo stališče KPK, da je zoper sklep o zavrnitvi zahteve za izločitev dovoljena tožba na upravno sodišče in da so tožbo vložili glede na pravni pouk, ki so ga prejeli. Upravno sodišče pa se s stališčem KPK, da je tožba dovoljena, ni strinjalo, je zapisal in dodal, da se bo pritožil na Vrhovno sodišče. Enako bodo storili tudi na Komisiji za preprečevanje korupcije.

Postopek ostaja prekinjen

Odločitev upravnega sodišča in v nadaljevanju vrhovnega sodišča v zvezi s pritožbo v tem trenutku ne spreminjata statusa samega postopka, saj je ta zaradi interesov predkazenskega postopka še vedno začasno prekinjen sporočajo iz KPK.

Spomnimo, KPK je novembra lani zoper premierja Goloba uvedla preiskavo zaradi zaznanih sumov kršitve integritete v povezavi s prijavo o domnevnem nedovoljenem izvajanju pritiskov na nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in druge zaposlene na ministrstvu. Odvetnik predsednika vlade pa je zaradi domnevno spornega zapisa namestnika predsednika KPK Savskega zahteval njegovo izločitev iz odločanja v tej zadevi. Savski je namreč na družbenih omrežjih komentiral postopek imenovanja generalnega direktorja policije Senada Jušića. A je KPK zahtevo za izločitev zavrnila, Golobov zagovornik pa se je s tožbo na to odločitev obrnil na upravno sodišče.