Turjaška Rozamunda je lepo in zanimivo ime razgibane kolesarske poti.

Romantična in razgibana pot za utrjene kolesarske viteze z roba Ljubljanskega barja v gričevnati svet Dolenjske, ki ima bogato zgodovino in kjer živijo zgodbe, ki burijo domišljijo.

Začne se na samem robu prometnega živžava na Rudniku v Ljubljani, se od Škofljice vzpne proti Turjaku, spusti do Grosupljega mimo znamenite Županove jame in protiturškega tabora, sproščeno teče skozi Grosuplje in Šmarje – Sap ter se nato strmo vzpne do gradu Lisičje, od koder se po gozdni poti spusti v Sela in se še enkrat, zadnjič dvigne na Orle. Od tam gre samo še navzdol do izhodišča.

Trasa je večinoma speljana po asfaltiranih poteh, odseka med Velikim in Malim Ločnikom ter med Lisičjem in Seli potekata po gozdnih poteh, odseka med Velikimi Lipljenami in Ponovo vasjo ter med Seli in sedlom pri Orlah pa po makadamski cesti.

Pot od kolesarja zahteva smisel za orientacijo na obeh gozdnih odsekih, na glavnih cestah pa zaradi gostega prometa veliko previdnosti.

 Potek

(Končno) Postajališče LPP št. 3 na Rudniku – Škofljica – Pijava Gorica – Vrh nad Želimljami – Veliki Ločnik – Mali Ločnik – Turjak – Velike Lipljene – Županova jama – Ponova vas – Grosuplje – Šmarje-Sap – Škofljica – Lanišče – Orle – (Končno) Postajališče LPP št. 3 na Rudniku

T. M.