Turistično destinacijo Kamnik je v poletnih mesecih junij, julij in avgust obiskalo  15.225 turistov, ki so skupaj ustvarili 51.420 nočitev. V primerjavi z lanskim letom je to 28 odstotna rast prihodov in 10 odstotna rast nočitev.

»Ob takšni rasti lahko pričakujemo, da bomo konec leta zabeležili preko 100.000 nočitev, kar bo največ od kar se beleži statistika,« številke komentira direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger

»Po podatkih Statističnega urada je takšna rast nadpovprečna v primerjavi z ostalimi občinami v Sloveniji. Takšen uspeh je plod trdega dela večih deležnikov v Kamniku in okolici skozi vse leto. Hkrati pa je to tudi pokazatelj, da ekipa oddelka turizem na Zavodu promocijo celotne destinacije izvaja uspešno. Pri tem ekipa tesno sodeluje s Slovensko turistično organizacijo in s Turizmom Ljubljana, kot izredno pomembnim partnerjem znotraj regije Osrednja Slovenija. Vsekakor pa nam bodo te številke motivacija za nadaljnje delo. Tako že pripravljamo nove projekte, med drugim načrtujemo nadgraditev Okusov Kamnika ter digitalizacijo kulturne dediščine,« dodaja dr. Tomaž Simetinger.

Po podatkih Statističnega urada je aprila in maj v Kamnik prispelo 42 oziroma 50 odstotkov več tujih gostov kot lani in ti so v primerjavi z istim obdobjem leta 2018 ustvarili 25 oziroma 35 odstotkov več nočitev.

»Naše aktivnosti vedno bolj usmerjamo tudi v razširitev glavne sezone, z zgodnjim začetkom pomladi ter poznim zaključkom jeseni. Glede na izrazito visoko rast obiska v mesecih april in maj, lahko rečem, da nam to tudi uspeva,« pojasnjuje dr. Tomaž Simetinger.

Razmerje med tujimi in domačimi gosti je še vedno v prid prvih, in sicer v razmerju 80 proti 20. Največ turistov prespi v Termah Snovik, ki ostajajo največji turistični ponudnik v Kamniku, sledi Slovenia Eco Resort ter koče na Veliki planini.

Statistika kaže, da je letos izrazito visoko povpraševanje Francozov, kot stalni gostje pa ostajajo Nemci, Hrvati, Italijani, Španci in Nizozemci.

»Na oddelku za turizem smo veseli, da se krepi tudi obisk samega mesta Kamnik,« dodaja Sara Bitenc, vodja turizma na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik. V primerjavi z lanskim letom je namreč izrazito porasel tudi obisk osrednje TIC točke na Glavnem trgu.

V prvih osmih mesecih je namreč informacije poiskalo skoraj toliko obiskovalcev kot v celem letu 2018.

»Osrednjo TIC točko je tako avgusta povprečno obiskalo 105 turistov na dan. Rekord smo zabeležili 8. avgusta, ko je informacijo poiskalo kar 190 obiskovalcev, kar je  v povprečju 17 obiskovalcev na uro,« pojasnjuje Sara Bitenc.

Krepi pa se tudi ponudba, ki jo obiskovalci Kamnika kot turistične destinacije dobijo na sami destinaciji. Učna pot na Veliki planini je bila dobro sprejeta, prav tako pa veliko pozornosti pritegne  bosonoga pot v Termah Snovik, na osrednji TIC točki je vsako leto več povpraševanj po gorskih kolesih, kot izredno dobrodošla pa se je izkazala tudi poletna okrepitev rednih avtobusnih linij do Kamniške Bistrice, Snovika in Volčjega Potoka.

Na ta način je bilo prepeljanih preko 1000 potnikov oziroma v povprečju 15 na dan. Povečan obisk turistov, ki so na lokacijo prispeli z avtobusom, so zaznali tudi na posameznih lokacijah, kjer se je avtobus ustavil.

»Takšni podatki kažejo, da zanimanje za javni prevoz obstaja in kot destinacija z zlatim znakom Slovenia Green, bomo javni prevoz spodbujali tudi v prihodnje,« pojasnjuje dr. Tomaž Simetinger.

Okrepitev rednih linij sofinancira Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik v sodelovanju z Arriva Kam-Bus d. o. o.

Za več informacij:
Samo Trtnik
gsm: +386 40 433 628
e-mail: [email protected]