Trgovci, trgovke in kupci so vsak dan na udaru koronavirusa!

To, kar smo kupci včeraj doživljali v samopostrežni trgovini Interspar t. i. Centra Vič, je bilo – milo rečeno – podobno vojnemu stanju. Police izropane, hladilniki, kjer je po navadi pakirano piščančje meso, prazni in pokriti, jabolk ni bilo več, nekaj so skušali situacijo reševati s tem, da so prodajne zaboje polnili z zelenimi bananami in nezrelimi jagodami.

Pustimo to, naj preidem k bistvu. Trgovine so v tem trenutku postale največja past za širjenje koronavirusa. Veliko ljudi na kupu brez ustrezne medsebojne razdalje. Ročaji nakupovalnih vozičkov neočiščeni. Neuporaba rokavic, čeprav so bile na voljo.

V Ljubljani imamo poleg Centra Vič še naslednje večje trgovske centre:
Supernova Rudnik + Leclerc
Supernova Šiška (bivši Mercator Center Šiška)
BTC City + Citypark
Merkur center + Lidl Vižmarje

Imamo Civilno zaščito, imamo prostovoljce Rdečega križa in imamo prostovoljne gasilce PGD. Zato sprašujem: Ali bi bilo izvedljivo, da bi kupcem pred vstopom v trgovska središča merili temperaturo – podobno kot so to začeli izvajati na mejnih prehodih?

Menim, da bi na tak način lahko prestregli marsikoga, ki predstavlja neposredno nevarnost za širjenje koronavirusa.

Samo primer: Center Vič ima tri vhode. Omejili so poslovni čas med 10. in 19. uro, torej bi potrebovali za vsak vhod po dva človeka, ki bi kupcem merila telesno temperaturo.

P. H.

Vir: FB