Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk bo potekal 17. novembra 2017, in sicer že sedmo leto zapored. Konec šolskega leta je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano slovenskim vrtcem, osnovnim šolam, osnovnim šolam s prilagojenim programom ter zavodom za izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami že posredovala Okrožnico o izvedbi projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) 2017. Z Okrožnico so povabili ravnatelje in ravnateljice, da približajo Tradicionalni slovenski zajtrk in ostale dejavnosti otrokom.

S pomočjo uvedbe novih oznak na našem trgu, so organizatorji lahko Tradicionalni slovenski zajtrk dopolnili z živili slovenskih živilsko-predelovalnih podjetij, ki zagotavljajo visoko kakovost certificiranih proizvodov. Nakup zagotavlja oznaka »izbrana kakovost« oz. »izbrana kakovost-Slovenija«, katere namen je povečati prepoznavnost slovenskih izdelkov.

Izdelki z oznako »izbrana kakovost« so že prisotni na policah v maloprodaji. Pa tudi živila s slovenskih kmetij niso prisotna le na kmetijah in tržnicah, ampak jih lahko vsakodnevno kupujete tudi v lokalnih trgovinah in supermarketih.

In kaj bodo naši otroci, najstniki in mladina danes jedli za zajtrk? Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen je iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka.

Zanimivo je tudi navodilo v t. i. Okrožnici Ministrstva: Zaradi hude pozebe je letošnji pridelek jabolk manjši. V primeru težav pri nabavi jabolk zato letos jabolka lahko nadomestite s katerokoli drugo vrsto slovenskega sadja. Npr. s suhim sadjem, hruško, lupinarji (orehi, lešniki), kivijem, kakijem…

T. Z.