V nedeljo, 19. novembra 2017, je v Kulturnem domu Žalna potekala tradicionalna dobrodelna prireditev Z roko v roki, ki je tudi tokrat dodobra napolnila dvorano. Med obiskovalci prireditve so bili tudi gostje župan dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik RKS Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat, občinski svetnice in svetniki, predsednica Krajevne skupnosti Žalna Danijela Pirman in domači župnik Andrej Šink.

Prireditve pa se je udeležil tudi poslanec Državnega zbora RS Janez Janša, o katerem so krajani Žalne povedali: »Danes je z nami poseben gost, gospod Janez Janša, ki je kot fant, doma iz Plešivice, hodil v našo žalsko šolo. A Janez je odrasel, postal mož, svoje življenje nadgrajeval in se daroval za druge. Sebe in srce je podaril za samostojno Slovenijo. O njem bi lahko napisali knjigo. Danes je tukaj med nami. Veseli smo, da se je odzval našemu vabilu.«

Že uvodoma sta zbrane v dvorani lepo pozdravila župan dr. Peter Verlič in predsednik RKS Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat.

Župan dr. Peter Verlič je povedal, da na prireditev Z roko v roki prav vsako leto z veseljem pride. Razmišljal je, da je ime prireditve zelo pomenljiv. Pomeni, da če sodelujemo med seboj, če se povezujemo, če si izkažemo solidarnost, lahko bolje in lepše živimo. Sam bi si želel, da bi takšno geslo, z roko v roki, večkrat veljalo tudi med našo Občino in pa Vlado RS. »Če bi delala Vlada z roko v roki z lokalno skupnostjo, bi lahko imeli veliko več,« je dejal, ob tem pa nas spomnil na ustanovitev pokrajin, za katere si je Vlada Janeza Janše močno prizadevala, sodelovanje pa bi bilo tako zagotovo lažje.

Ob tej priložnosti nam je župan še zaupal: »V naslednjem letu začnemo preurejati cesto od Mlačevega proti Žalni, kulturni dom skupaj z gasilskim domom pa bo dobil tudi lepo novo preobleko ob obletnici gasilstva tukaj v Žalni«.

Predsednik RKS Območnega združenja Grosuplje Franc Horvat je izrazil zadovoljstvo, da se je ta prireditev v Žalni tako dobro prijela, da jo vsako leto obišče toliko obiskovalcev, hkrati pa se zbere tudi nekaj sredstev za pomoč ljudem v stiski iz te krajevne skupnosti. »Jaz se vam v imenu vseh prejemnikov pomoči zahvaljujem za darovana sredstva, za vašo prisotnost tukaj. Seveda se zahvaljujem tudi vsem nastopajočim. In drugo leto, nasvidenje, v še večjem številu,« je še dejal.

Prisluhnili smo spletu pesmic, ki so jih za nas pripravili naši najmlajši. Zapeli in zaigrali so nam otroci iz vrtca Kobacaj, skupini Zvezdice in Vrtnice, Otroški pevski zbor Žalčki in Otroški pevski zbor sv. Lovrenca.

Zbrane v dvorani je nato nagovoril tudi poslanec Državnega zbora RS Janez Janša in skupaj z nami obudil svoje spomine na otroštvo. Prav v tej dvorani, na tem odru je bilo, ko je imel kot učenec Podružnične osnovne šole Žalna svoj prvi javni nastop.

O prvem delu prireditve pa je dejal, da je bil v zadnjih letih na številnih prireditvah doma in po svetu, a se ne spomni, da bi bila kakšna tako prisrčna, kot je bila ta. »Toliko mladih, toliko veselja, toliko volje do tega, da se vključiš v svet, ki ga komaj spoznavaš, to je nekaj, kar je v tem času, ki ga Slovenci zdaj živimo, nekaj najbolj dragocenega,« je dejal.

Spomni se, da ko je sam hodil v šolo v Žalni, da sta bila dva razreda otrok. Tudi letos sta v Žalni dva razreda prvošolčkov, kar je, kot je dejal poslanec Janez Janša, ena od najbolj razveseljivih vesti, ki jih lahko človek sliši v teh dneh.

Vendar pa slika za Slovenijo ni tako lepa. Danes se nam v povprečju rodi skoraj pol manj otrok kot v 60. ali 70. letih prejšnjega stoletja. In to ni samo naša usoda, to je usoda celotne Evrope. To pa povzroča številne probleme. Pravzaprav je to ključen problem, ki ga imamo Slovenci. Lahko bi poskrbeli, da bi imeli osvetljene avtoceste, kot jih imajo v Belgiji, lahko bi imeli tudi zlate hiše, a če ljudi ne bo, tudi naroda ne bo in ne bo naše prihodnosti.

»Tako da res, hvala vsem, ki vsaj v tej občini in v teh krajih omogočate, da se mladi rojevajo, da imajo lepo mladost, srečno življenje. Da jih vzgajate v poštene ljudi, v ljudi, ki so pripravljeni pomagati tudi drugim, kot je tudi namen današnje prireditve. Hvala vsem, ki tkete, kot temu učeno pravijo sociologi, medčloveški kapital, to vez, ki je najmočnejša,« je dejal.

Ob tem pa se je dotaknil tudi vrtcev, ki naj bi bili prepolni, s temi težavami pa se soočajo tudi župani, a kot je sam dejal, so to sladke skrbi.

Spregovoril je tudi o naših vrednotah. Svet gre naprej in takšnemu svetu se je treba prilagoditi. A ne vedno in za vsako ceno. Neke temeljne vrednote, ki so od nekdaj del naše samobitnosti, del slovenske identitete, med drugim tudi to, da si znamo pomagati med seboj, še posebej na vasi, je treba ohraniti. Tega se ne sme preprečevati niti s kakšno prepovedjo ali pa obdavčitvijo medsoseske pomoči in podobnimi neumnostmi, s katerimi smo se v preteklih letih srečevali.

»To je nekaj, kar je najbolj dragoceno, to je tisto temeljno vezivo, ki je omogočilo Slovencem, da smo nenazadnje preživeli skozi stoletja in se ohranili z lastnim jezikom, lastno kulturo in z lastno identiteto,« je povedal.

Ob koncu svojega govora pa je ob prepolni dvorani nekoliko v šali še dejal, da je to jasen znak županu dr. Petru Verliču, da v Žalni potrebujejo večjo dvorano. In glede na to, kako hitro se v zadnjih letih občina razvija, to ne bi smela biti prevelika težava. »Želim vam lep nedeljski popoldan še naprej in pohvalite vaše male, ki so tukaj sijajno nastopali. Škoda, da ni bilo neposrednega televizijskega prenosa. Jaz mislim, da bi to gledalo pol Slovenije,« se je še pošalil poslanec Janez Janša.

V drugem delu prireditve pa so nam zapeli člani Moškega pevskega zbora Samorastnik, zaplesali člani Mladinske folklorne skupine Račna in zaigrali mladi harmonikarji Anita, Grega, Nejc in Maj. Nasmejali smo se ob predstavi dramske skupine Gledališče pod mostom, za prijetno presenečenje je poskrbela tudi Klapa Lavanda.

Predsednice Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna Olge Jaketič ta dan zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo z nami, a nas je kljub temu imela v mislih, kot je sporočila v svojem pismu. Nas pa je ob koncu prireditve nagovorila predstavnica Krajevne organizacije Rdečega križa Žalna Tatjana Prijatelj Baranašič in nam zaupala, da smo tokrat na prireditvi uspeli zbrati 990 evrov. »Pomagali bomo ljudem, tistim, ki jim je težko, ki so v stiski,« je dejala.

Prireditev je sklenila z lepo mislijo Matere Terezije: »Dobro vemo, da to, kar delamo, ni nič drugega, kakor kapljica v morje. A če ne bi bilo te kapljice, tudi morja ne bi bilo«.

Skozi prireditev, obogateno tudi s številnimi drugimi lepimi mislimi in besedami, ki smo jih slišali to popoldne, sta nas popeljali Klara Roštan in Petra Kocmur.

Sledilo je prijetno druženje, ki so ga krajani Žalne izkoristili tudi za klepet s poslancem Janezom Janšo, in mu ob tej priložnosti razkazali prostore gasilskega doma, kot so videti danes, in bližnjo okolico.

R. J.