Terme Snovik so terna!

Terme Snovik v Tuhinjski dolini so minulo soboto dočakale svojo polnoletnost. So najvišje ležeče slovenske terme, ki so uradno odprle svoja vrata zdaj že davnega leta 2002. Snoviške terme so prijazne okolju in energetsko varčne.

V tem obdobju je Snovik obiskalo nekaj več kot 2,5 milijona gostov. Lani so samo v avgustu imeli 9130 nočitev, v oktobru 2019 pa zabeležili pol milijonto nočitev.

Direktor Term Snovik Predrag Canjko (levo) in prokurist Ivan Hribar Foto: Domen Hribar

»Pomembni mejniki so priložnost za spomine na pretečeno pot, praznovanje dosežkov in jasen pogled v prihodnost,« smo lahko slišali na rojstnodnevni proslavi. »V družbi trenutno poteka nova investicija izgradnje večnamenske dvorane v višini 500.000 evrov za organizacijo dogodkov na višjem nivoju.

Ob tem je prokurist Term Snovik Ivan Hribar predstavil na skupščini sprejet srednjeročni investicijski načrt: »V pripravi je spremenjen prostorski načrt, ki bo prednostno urejal pokriti olimpijski bazen in hotel s spremljajočo velnes in zdravstveno dejavnostjo.«

Začetek je bil prav neverjeten. Leta 1994 so na zemljišču v dolini potoka Snovišek izkopali jamo in uredili pilotni bazen.

Dvesto kvadratnih metrov vodnih površin je do leta 2001 privabilo več kot 70.000 obiskovalcev, predvsem iz Kamnika, Kranja in Ljubljane.

Zaradi dobrega obiska, odličnih rezultatov strokovnih analiz in želja obiskovalcev po razširjeni ponudbi so se odločili postaviti pravo termalno kopališče. Tako so junija 2001 odprli zunanji termalni bazen z več kot 500 kvadratnimi metri vodnih površin.

Pokriti in zunanji bazen Foto: Primož Hieng

Jeseni so ga pokrili in januarja 2002 odprli pokrito termalno riviero. Poleti 2003 so bili dograjeni novi zunanji bazeni.

Sodobni bazen z dvema toboganoma je dodobra izpolnil želje obiskovalcev. Tega leta so odprli še restavracijo Potočka.

V Snoviku so leta 2004 začeli graditi prenočitvene zmogljivosti. Postavili so prvi dve hiši apartmajskega naselja, odprtje naslednjih treh pa je sledilo že naslednje leto. Tretja, zadnja faza gradnje apartmajskega naselja v Termah Snovik je bila zaključena junija 2007. V apartmajskem naselju, ki je bilo delno financirano iz strukturnih skladov EU v Sloveniji, je zdaj 371 ležišč.

  • Terme Snovik že od svojega začetka sledijo viziji energetsko učinkovitih in okolju prijaznih term. Od leta 2005 jih vodi trajnostna naravnanost in odgovorno obnašanje do naravnih virov. Uvajajo sodobne energetske tehnologije za učinkovito rabo in obnovljive vire energije pri ogrevanju oziroma hlajenju celotnega kompleksa term.
  • V zadnjem obdobju so snoviške terme postale pomemben ponudnik zelene, zdrave in aktivne ponudbe v turistični osrednji Sloveniji, njihova vizija razvoja pa je skladna s strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 Slovenske turistične organizacije.
  • V uvodnem nagovoru je Predrag Canjko, direktor družbe Terme Snovik, izpostavil usmeritev v butični turizem in zahtevnega gosta, ki ceni naravo, mir, dobro počutje in išče posebna doživetja: »Butična ponudba bo privabila tako posameznike kot družine, ki bodo pripravljeni plačati dodano vrednost. Turistične produkte bodo še naprej povezovali s Kneippovo življenjsko filozofijo, ki je zelo preprosta in uporabna prav za vsakogar za ohranjanje zdravega načina življenja in nasploh življenjskega ravnovesja. Terme Snovik imajo na voljo vir življenja, to je zdravilna termalna voda. Tesno sodelujemo z okoliškimi kmetijami, tako da gostom lahko ponudimo lokalno pridelano hrano in ostalo. Novembra 2019 so bila kulinarična prizadevanja prepoznana s 1. mestom na razpisu Turistično gostinske zbornice Slovenije z znakom kakovosti za leto 2020 v kategoriji Lokalna gastronomija v hotelih.«

Zbrane goste je nagovoril Fedja Pobegajlo, direktor Turistično-gostinske zbornice Slovenije. Izpostavil je sledenje term trendom evropskega turizma in jih povabil, da se pridružijo aktivnostim, ki bodo potekale v okviru projekta Slovenija – Evropska gastronomska regija 2021. Terme že zdaj delujejo z roko v roki z lokalnimi okolji ter krepijo nacionalno promocijo kulinarike.

Družba posebno pozornost namenja človeškim virom, zato načrtujejo vrtec za otroke zaposlenih, ki bo prav tako odprt za okoliške otroke.

Stanka Burja (druga z leve), nagrajenka Term Snovik Foto: Domen Hribar

Že tradicionalno so tudi v letošnjem letu podelili dve nagradi zaposlenim s posebno zahvalo za prispevek podjetju ter prizadevnost in delovno vnemo. Stanka Burja je prejemnica nagrade Term Snovik, saj je v podjetju zaposlena že od začetka, prejemnik nagrade iz matičnega podjetja Zarja Kovis pa je Janez Novak, ki je v podjetju zaposlen že kar 40 let.

Torto sta razrezali Jožica Urankar (levo) in Jožica Hribar Foto: Domen Hribar

Terme Snovik so že od samega začetka delovanja družinsko usmerjene, zato so se še posebej zahvalili Jožici Hribar in Jožici Urankar, ki sta energično in aktivno vzpodbujali aktivnosti razvoja term in jih tako tudi pripeljale do tako visoke obletnice.

Primož Hieng

Terna?

têrna -e ž (ȇ)
1. tri izžrebane številke v eni vrsti na tombolski srečki: amba, terna in kvaterna
// dobitek pri tomboli, večji od ambe: dobiti, zadeti terno
2. ekspr. velika, koristna pridobitev: ta stroj ni ravno terna / on je terna za podjetje