SDS in Janez Janša, predsednik stranke je, vsaj zdi se zdaj, najbolj nevaren za Slovenijo in njeno blagostanje, ki si ga zasluži prav zdaj, ko je čas za njo.

Akademiki proti Janezu Janši

Prvič, nesprejemljiva je zaradi političnih vrednot, saj s svojo avtoritarnostjo, izključevanjem, težnjo po podrejanju družbenih sistemov, orbanizacijo in nacionalističnim populizmom pomeni veliko nevarnost za demokratično kulturo in politične procese v državi.

Drugič, nesprejemljiva je ekonomsko in socialno, ker želi izpeljati brezglavo privatizacijo podjetij, javnega šolstva in zdravstva, svoj škodljiv vpliv na domače gospodarstvo in socialo pa je že dokazala v letih, ko smo v Sloveniji imeli prvo in drugo Janševo vlado.

Tretjič, nesprejemljiva je z vidika vpeljave potrebnih ukrepov proti dramatičnim podnebnim spremembam, saj je SDS večkrat pokazala, da sodi med tako imenovane zanikovalce vpliva človeka na klimatske spremembe, s čimer odkrito zasmehuje znanstvene ugotovitve. Naša država bi postala s takšno koalicijsko vlado edinstvena v Evropski uniji!

Četrtič, nesprejemljiva je z vidika politične in medijske kulture, saj se poslužuje odkrite retorike sovraštva, nestrpnosti, ksenofobije, homofobije in laži, pri čemer uporablja svoja medijska trobila za propagando, širjenje ideologije, lažnih novic in teorij zarot, diskreditacij posameznic in posameznikov ali političnih nasprotnic in nasprotnikov.

Petič, nesprejemljiva je zaradi neposrednih pritiskov na sodstvo, odkritih poskusov njegove lustracije, podrejanja in končno tudi zaničevalnega odnosa, ko gre za obisk sodišč in prevzemanje sodnih pozivov.

Šestič, nesprejemljiva je zaradi reinterpretacij in potvarjanj zgodovinskih dejstev, odnosa do NOB, rehabilitacije domobranstva, prisvajanja slovenske osamosvojitve, kar vse zlorablja v politične namene.

Sedmič, popolnoma nesprejemljiva je, ker svojo propagando nezakonito financira iz tujih virov, ki so najtesneje povezani z avtoritarno vlado sosednje države, s čimer sta resno ogroženi naša suverenost in finančna neodvisnost, ki sta nujni pogoj za obstoj pravne države in demokracije, pa tudi za boj proti korupciji.

Ob tem opozarjamo še na troje. Najprej na dejstvo, da obstoječe stranke, ki želijo skleniti pakt s SDS, kar je rešitev, ki jo po vsem sodeč podpira tudi predsednik republike, tega ne počnejo zaradi ničesar drugega kot lastnih političnih računic ali logike preživetja, kar pomeni, da bi vodenje Slovenije v celoti prepustili mešetarjenju s strankarskimi interesi namesto skrbi za dobrobit državljank in državljanov.

Nadalje na to, da lahko, glede na izkušnjo z delovanjem prve in druge Janševe vlade, utemeljeno domnevamo, da izogibanje predčasnim volitvam ne bo pripeljalo do večje stabilnosti in razcveta, ampak kvečjemu do novih konfliktnih stanj v različnih sferah družbenega sistema.

Končno pa velja, da je v domači praksi tip politike, kot je Janšev, navkljub zmedeni situaciji v Evropi, že prepoznan kot nevaren nacionalizem skrajne desnice, a je s pomočjo nekaterih oportunističnih množičnih medijev pri nas še vedno dojet kot »desnosredinski«. Pasivna medijska podpora avtoritarnim težnjam, retoriki odkritega sovraštva in razrastu propagandnih medijev z denarjem tujih političnih botrov zato utira pot normalizaciji škandalozne in nedopustne politične prakse.

Čeprav se zavedamo svojega omejenega vpliva in okoliščine, da lahko naša mnenja dosežejo javnost predvsem s pomočjo novinark in novinarjev, želimo s tem pismom pozvati vse razumne dejavnike v politični sferi, da storijo vse za obvarovanje občutljive slovenske demokracije pred grozečo avtoritarno oblastjo.

Imena objavljenih akademikov pripovedujejo zgodbo, ki pripoveduje o nepreklicnem izgubljanju Slovenije, ki so jo v tistih časih poznali … Čas jih je že povozil, a tega žal ne morejo še sprejeti, zato se upirajo tako, kot ti akademiki znajo še iz tistih časov, ko so kaj, če sploh kaj, pomenili … Le kdo izmed bralk in bralcev jih sploh še pozna?


ddr. Rudi Rizman

s podpisnicami in podpisniki po abecednem vrstnem redu:

dr. Milica Antić Gaber

dr. Ljubo Bavcon – Le kdo ga ne pozna?

dr. Anton Bebler – Glejte zgoraj!

dr. Milena Mileva Blažić – Ga. Mileva, kaj pa vi tukaj?


dr. Rado Bohinc – Nekoč v vladi?

dr. Valentin Bucik

dr. Lucija Čok – Celo ministrica nekoč, kajne?

dr. Nenad Čuš Babič

dr. Božidar Debenjak – Marksist od nog do glave!

dr. Srečo Dragoš

dr. Božidar Flajšman

dr. Miha Fošnarič

dr. Peter Glavič – Hm, znan …

dr. Tatjana Greif

dr. Tomaž Grušovnik

dr. Spomenka Hribar – Zaustavite desnico!

dr. Hajdeja Iglič

dr. Vlasta Jalušič

dr. Maca Jogan

dr. Dušan Keber – Zdravstvo?

dr. Darja Kerec

dr. Rudi Klanjšek

dr. Andreja Kocijančič – Hm, znana …

ddr. Zdenko Kodelja – Srečko Kosovel?

dr. Bogomir Kovač – Menda naš sokrajan …

dr. Gorazd Kovačič

dr. Matjaž Krajnc

dr. Ivan Kristan

dr. Roman Kuhar

dr. Vesna Leskošek

dr. Metka Mencin

dr. Jože Mencinger – Privatizacija?

dr. Vlado Miheljak – Oj, že od nekdaj!

dr. Vesna Mikolič

dr. Zdravko Mlinar

dr. Rajko Muršič

dr. Boris A. Novak – Pesnik! Fenomenalen!

dr. Luka Omladič

dr. Neda Pagon

dr. Stane Pejovnik

dr. Dragan Petrovec

dr. Jože Pirjevec – Veliki slovenski zgodovinar?

dr. Marko Polič

dr. Barbara Rajgelj

dr. Danijel Rebolj

dr. Božo Repe – Zgodovinar?

dr. Rado Riha – Filozof?

dr. Jana Rošker

dr. Andrej Rus

Stane Saksida

dr. Renata Salecl – Filozofinja?

dr. Mitja Sardoč

dr. Peter Simonič

dr. Boris Sket

dr. Božidar Slapšak

dr. Svetlana Slapšak – Ojoj!

dr. Slavko Splichal – Javno mnenje že od nekdaj …

dr. Ivan Svetlik – Nekoč celo minister?

dr. Marjan Šimenc

dr. Iztok Šori

dr. Renata Šribar

dr. Darko Štrajn – Ojoj. Škoda besed!

dr. Jelica Šumič Riha – Pametna ženska, vendar …

dr. Marina Tavčar Krajnc

dr. Niko Toš – Kučanov klan?

dr. Vito Turk

dr. Samo Uhan

dr. Andrej Ule – Nimam besed!

dr. Mirjana Ule – Glej zgoraj!

dr. Boris Vezjak

dr. Aleš Vodopivec

dr. Peter Vodopivec

dr. Simona Zavratnik


dr. Pavel Zgaga – Moj nekdanji profesor filozofije, nekoč v ekipi ministrstva za šolstvo. Kako se je pa on tukaj znašel?

Ljubljana, 17. februar 2020


Slovenke in Slovenci, le zakaj se bojite sprememb? Mar že ni nastopil čas je za njih?!