Kip svobode, ki ga ni želela sprejeti nobena slovenska občina in je ždel kar nekaj časa za bodečo žico ob cesti nad Selami pri Kamniku, se je preselil v občino Moravče.

Za to je najbolj »zaslužen« dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče. Kip, ki ga je zasnoval arhitekt Tomaž Schlegl, bo stal pri osrednji krajevni avtobusni postaji, to je skoraj v samem središču Moravč. Skoraj osem metrov visok »kip« so namreč poleti postavili na Selih pri Kamniku. Ker pa Sela nimajo zemljišča, ki bi bilo last lokalne skupnosti, za zdaj stoji na zasebnem zemljišču, kjer pa je bila postavitev dovoljena le do 30. oktobra.

Zakaj se je moravški župan odločil, da bo stal v moravški občini, nam žal ni znano, ampak pa smo v uredništvu prejeli ogorčen odziv moravške svetniške skupine SDS, v kateri piše:

Spoštovani,

svetniška skupina SDS v občinskem svetu Občine Moravče je proti takemu načinu upravljanja in zapravljanja občinskega denarja. Zgroženi smo in nas boli, kaj si lahko nekateri dovolijo. Namesto da se gradi dom starejših občanov, širitev šole, optičnega omrežja, ceste, vodovodi, kanalizacije se pa dobesedno afne gunca. Spet smo v posmeh  po vsej državi.  Žalostno, in to nas zelo boli.


V uredništvu vašega portala pa smo se odločili, da tej izjavi dodamo še zapis komentarja Roberta Hrovata, ki ga je objavil na FB:

Ko misliš, da nižje ne gre, se vedno najde kak bedak, ki me prepriča v nasprotno. Moravčani, meni je nerodno in verjamem, da tudi vi ne ploskate tej sramoti. Veste, izkušeni politiki pravijo, da je vsaka reklama dobra, tudi, če je slaba… Jaz pa temu pridodam .., ja, če reklama ni v sramoto občanom. No, tokrat je.

O. U.

Zaradi grožnje spreminjamo … Svobode govora ni Sloveniji pod svobodnim soncem!


Spoštovani, v imenu pravne službe Občine Moravče in odvetniške pisarne župana dr. Balažica Vas pozivamo, da takoj umaknete senzacionalistični naslov, ki je objavljen v Vašem mediju v prispevku iz dne 29. 12. 2019 ”Moravče so zgrožene zaradi župana in vodstva občine” ter novinarski komentar na družbenem omrežju Facebook ”Moravčani so proti takemu načinu upravljanja in zapravljanja občinskega denarja.” Kot pravilno podajate v prispevku, gre za stališče svetniške skupine SDS in ne za stališče vseh Moravčanov. Zato Vas pozivamo, da v naslovu podate resnično informacijo, da je ”zgrožena svetniška skupina SDS”, ki pa ne zastopa vseh ljudi v Moravški Občini. Vodstvo Občine in dr. Balažic bosta v nasprotnem proti Vašemu mediju uporabila vsa razpoložljiva pravna sredstva zaradi širjenja neresničnih informacij z namenom zaničevanja. Upamo, da boste upoštevali ta poziv, saj bo v nasprotnem to Vašemu mediju povzročilo nezaželene stroške.

Lep pozdrav, mag. Ivan Kenda, direktor Občinske uprave in administrator spletnega Facebook profila dr. Balažica


To “veselo” sporočilo je prejelo uredništvo vašega priljubljenega portala na Gospodov dan, na praznik svete družine. Hvala, g. mag. Ivan Kenda, smo mislili, da ste naš prijatelj. Mar smo se zmotili o vas?

 »Najbolj me moti, ker se nihče ne vpraša več, čemu je namenjen kip svobode, to je samo atrakcija New Yorka ali Amerike. Toda njegovo izvirno ime je Svoboda osvobaja svet,« je razlagal avtor.


Bistveni del projekta je tudi njegov pokop. Sprva so ga nameravali izvesti čez pol leta, a kar je inštalacija zmotila precej ljudi, so se odločili, da ga obdržijo le dva meseca. Zažgali ga bodo točno na noč čarovnic.

Vir: Delo

Urednik portala Kamnik Info Iztok Čebašek je za Maribor24 povedal, da pravzaprav ne gre za Trumpa, ampak “Kip svobode”, a da podobnost najverjetneje ni naključna.

Schlegl sicer pravi, da to ni kip ameriškega predsednika, ampak Kip svobode, ki zgolj po naključju spominja na Trumpa. Na tabli, ki jo kip drži v rokah, pa je napisan datum 31. avgust 2019, ko bo po besedah avtorja kip razkril vse svoje skrivnosti.

Vabilo moravškega župana pa vabi na … Saj ni res, pa vendar je!