Referendum o zakonu o drugem tiru se nezadržno bliža, mnogi pa se sprašujejo, zakaj v svojih poštnih nabiralnikih še niso našli uradnega vabila Državne volilne komisije (DVK). Je v igri kakšna zarota?

Na državni komisiji pojasnjujejo, da ne gre za zaroto.

Uradno vabilo je na naš naslov prispelo v ponedeljek, 18. septembra 2017. Pa k vam?

Pobudnik referenduma, ki bo potekal v nedeljo, 24. septembra, Vili Kovačič kot nekateri volivci se sprašujejo, kaj se dogaja z uradnimi vabili DVK za udeležbo na referendumu. Kot je pojasnil Kovačič, gre za hudo kršitev, ki vpliva na udeležbo. Referendum ima namreč zavrnilni kvorum. Za padec referenduma mora glasovati vsaj 340 tisoč volivcev, od teh pa  jih mora biti več kot polovica proti. Ob tem se pojavljajo sumi, da DVK namerno ni poslala pravočasno vseh vabil za udeležbo na nedeljskem referendumu, pišejo Finance.

A kot pojasnjuje šef DVK Dušan Vučko, za glasovanje obvestila sploh ne potrebujete. Kot je o zapletu z nedostavljenimi obvestili za Finance še pojasnil Vučko, podatka, koliko volivcev še ni bilo obveščenih, nima.

Da bi lahko volivec na referendumu izrazil svojo voljo, se mora na volišču izkazati le z veljavnim osebnim dokumentom s fotografijo. To je edina zakonska obveznost. Obvestila o referendumu mu ni treba prinesti na volišče. Ali ga je sploh prejel, torej niti ni pomembno.

Zelo pomembno pa je, da gremo v nedeljo na referendum, kajne? Ne glede na to, kaj bomo obkrožili.

Najbolj pomembna je naša udeležba, saj (citiram) REFERENDUM PREDSTAVLJA ENEGA OD TEMELJEV NEPOSREDNE DEMOKRACIJE, V KATEREM SODELUJEJO VSI DRŽAVLJANI, KI IMAJO VOLILNO PRAVICO IN NA KATEREM VOLILCI DAJO SVOJ GLAS O REFERENDUMSKEM VPRAŠANJU.

B. O.