Starši verbalno in fizično napadli zdravstveno osebje

Iz ljubljanske nujne pediatrične medicinske pomoči so danes sporočili, da je bilo njihovo zdravstveno osebje pred dnevi tarča verbalnega in fizičnega nasilja.

Obravnavala ga je triažna sestra, ki se je s starši pogovorila o zdravstvenih težavah, naredila potrebne meritve in presodila, da zdravstveno stanje otroka ni nujno in da ne potrebuje takojšnje oskrbe. Kot je dejala predstojnica, se je zdravnik, ker otrok nima stalnega bivališča v Ljubljani in bližnji okolici in ker otrokovo stanje ni bilo nujno, odločil, da starše napoti v dežurno službo v ambulanto v kraj, kjer otrok prebiva. Starši se z zdravnikovo odločitvijo niso strinjali, zato so začeli kričati in zmerjati zdravstveno osebje, nasilje pa se je samo še stopnjevalo do fizičnega nasilja.

“Zdravstveni tim se je hotel zaščititi in zato se je zaprl v ambulanto. Starši so nadaljevali fizično nasilje, razbijali so po vratih, hoteli so vdreti v ambulanto in zdravniku grozili s smrtjo,” je dogodek, ki je pretresel ZD Ljubljana, opisala Dejak Gornikova. Zdravstveni delavci so se zaklenili v ambulanto in poklicali policijo, starši pa so vse do prihoda policije poskušali vdreti v ambulanto in grozili, da bodo zdravnika ubili, tik pred prihodom policije pa so odšli.