V Moravčah boste lahko odkrivali

Od petka 25. avgusta, do nedelje, 27. avgusta, bo v Moravčah možnost odkrivanja kmečkih dobrot, tradicionalnih mojstrstev in podeželskih običajev.

Špas na vas in Big Foot Mama

Že drugo leto pripravljajo poseben, drugačen, drzen in skrajno zabaven športno-glasbeni festival!

A to ni vse, pohvalijo se lahko z vrhunsko in raznoliko kulinarično ponudbo, zabavnimi igrami za odrasle in tudi za otroke, mnogimi odličnimi ansambli in skupinami, predvsem pa idilično lokacijo – v Javoršici pri Moravčah, kjer se bo od petka do nedelje odvijal festival Špas na vas. Zato ne zamudite tudi norih doživetij na Festivalu iger, kulinarike in glasbe Špas na vas, kot so ekstremni spust, skakanje v blato in koncert skupine Big Foot Mama!

Kmečka tržnica

V soboto bo od 9. do 16. ure potekala Kmečka tržnica v Moravčah, s predstavitvijo in degustacijo ter prodajo izdelkov in pridelkov iz domačih kmetij, mlina in mesnin. Prav tako bo v soboto od 15. do 18. ure Čebelarsko društvo Moravče pripravilo ogled  čebeljih prebivališče in razstavo starega čebelarskega orodja. Možen bo tudi nakup letošnjega medu. Za dogodek je zaželena predhodna najava (GSM: 070 213-168).

Farno žegnanje in blagoslov zdravilnih zelišč

V nedeljo, 27. avgusta, bo od 9. ure dalje tradicionalno farno žegnanje – na Jernejevo nedeljo. Pred mašo bo blagoslov zdravilnih zelišč.

Tudi obiskovalci lahko prinesejo zelišča k blagoslovu. Po maši si bo mogoče ogledati cerkev, ki je v zadnjih letih skoraj popolnoma obnovljena. Domačini bodo pripravili bogat srečelov z izdelki domače obrti. Kulturno in športno društvo Peče bo pripravilo darilca za vse godovnike; Jerneje, Nejce, Nejke ipd. Nastopila bo folklorna skupina Društva upokojencev Moravče in drugi.

Predstavitev rokodelskih veščin in voden ogled gradu Tuštanj

Na isti dan, torej v nedeljo, bo od  11. do 17. ure na gradu Tuštanj v izvedbi članov in članic Društva rokodelcev – Rokodelskega centra Moravče možen ogled njihovih rokodelskih veščin, v katerih se boste lahko preizkusili tudi obiskovalci. Čez dan bo več vodenih ogledov gradu.

Lastnik gradu, Peter Pirnat, vas bo popeljal po zgodovini tega dragocenega moravškega bisera. Grad namreč hrani originalne poslikave, nekateri prostori in oprema v njih so ostali nedotaknjeni stoletja dolgo.

Na ogled zeliščarskega vrta

Društvo upokojencev Moravče pa prav tako v nedeljo vabi na vodene oglede v njihovem zeliščarskem vrtu. V prostorih Društva upokojencev v centru Moravč pa vas vabijo na ogled razstave zelišč v raznih oblikah – od rastlinic, čajev, krem in mil. Prikazana bo izdelava zeliščnih mil.

Fotografija je simbolična.

Povabljeni boste tudi k sodelovanu izdelave zeliščnega mila. Svoj (morda prvi) zeliščni izdelek boste seveda lahko vzeli s seboj domov. Za spomin!

J. S. A.