V petek, 16. junija 2023, je v avli Osnovne šole Šmartno v Tuhinju Mešani pevski zbor Mavrica obeležil 40. obletnico delovanja.

Zbranim se je ob tej priložnosti pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Krajevne skupnosti Šmartno v Tuhinju Petrom Hočevarjem, z vodjem kamniške Območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Tonetom Ftičarjem in ravnateljico Osnovne šole Šmartno v Tuhinju mag. Darjo Krašovec.   

Jubilejni koncert so začeli tako, kot je zbor nastal. Spomladi 1983 »predvidevajo«, da nekje v kakšni gostilni, kjer se po navadi kujejo nove ideje, se je rodila zamisel o pevskem zboru v Tuhinjski dolini. In res, po dobrem mesecu so sledile prve pevske vaje novoustanovljenega moškega pevskega zbora pod vodstvom Franca Drolca. Sledila je druga vaja, zbor pa še vedno brez imena. In so pomislili … Mavrica. Zakaj pa ne? Prijetno za uho, prijazno in nevtralno in tako je nastal Moški pevski zbor Mavrica. Kaj kmalu je sledil prvi javni nastopi ter prva udeležba na reviji pevskih zborov občine Kamnik. Moški zbor so, po nenadni smrti Franca Drolca, vodili še Matjaž in Franc Kališnik ter Franc Berlic. Za zbor sta bili prelomni letnici 1990 in 1991, ko je zbor prevzel Lojze Kolar. Zaradi maloštevilne zasedbe so k zboru povabili ženske in tako ustanovili Mešani pevski zbor Mavrica. Vsekakor je zbor dobil nove širine petja in nov zagon. Zbor je z zborovodjem, Lojzetom Kolarjem, pričel z nastopi ne samo po Sloveniji, ampak tudi izven naših meja. Za Radio Slovenija in Radio Ognjišče je posnel nekaj skladb patra Angelika Hribarja.

V novo tisočletje je Mavrica vstopila z mlado zborovodkinjo Jano Verbič in že zelo kmalu so odšli na koncert v daljni Ennigerloh v Nemčijo. Po štirih letih vodenja je zbor prevzela še mlajša zborovodkinja Mateja Kališnik. V petih letih, torej v času od 2004–2009, je zbor nastopal v Sloveniji, gostoval v Trofaiachu v Avstriji, Stuttgartu v Nemčiji ter v Beogradu. Mavrico je za eno leto prevzel Janez Klobčar, ki je kaj kmalu spoznal, da jih ne povezuje samo ljubezen do petja, ampak tudi medsebojno prijateljstvo. Z njim so odšli, ponovno, na nepozabno gostovanje v Ennigerloh v Nemčijo. Naslednje leto je zbor vodila Olga Kuzmich, ki je zboru zaradi svojih korenin predstavila svet ruske glasbe. Z njo so se, v letu 2011, na Bledu udeležili Festivala Krilatije Kačeli pod okriljem ruskega veleposlaništva.

Novo prelomno obdobje se je pričelo, ko je v sezoni 2011/2012 prevzel vodenje zbora Primož Leskovec, ki ga vodi še danes. Že naslednjo sezono je zbor z njim praznoval 30. obletnico ustanovitve. Ob tej priložnosti so izdali tudi zbornik in v enem letu pripravili kar tri samostojne koncerte božičnega, zimzelenega ter zaključnega. S Primožem se poleg narodnih, zimzelenih in nabožnih pesmi lotevajo tudi tematskih koncertov, s katerim želijo spomniti na avtorje, ki so delovali v njihovih krajih, kot sta pater Angelik Hribar in Gregor Mali. Leta 2014 so se prvič odpravili na gostovanje k pobratenemu zboru Village, s katerim so stkali tesne vezi, ki trajajo še danes. Leta 2018 pa so v sodelovanju z Godbo Tuhinjska dolina, Ljudskimi pevci iz Tuhinjske doline in Ansamblom Šus prvič pripravili prireditev Tuhinjska dolina v pesmi in besedi.

Župan Matej Slapar je ob tej priložnosti zboru predal zahvalo in med drugim dejal: »Na vaši poti ste ustvarili in poustvarili ogromno glasbenih del slovenskih in tujih skladateljev. V imenu Občine Kamnik vam za to iskreno čestitam in se vam zahvaljujem, da ohranjate spoštovanje in negujete dediščino zborovskega petja. Izjemno sporočilnost glasbe ponosno prenašajte na vse naslednje generacije Mešanega pevskega zbora Mavrica.«

Vodja kamniške območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Tone Ftičar je zaslužnim članom za okrogle obletnice vključenosti v zbor podelil Gallusove značke. Bronasto značko je prejela Petra Zore, častno Gallusovo priznanje pa so prejeli Jože Korošec, Peter Osolnik in edini od ustanovnih članov MePZ Mavrica, ki še prepeva, Albin Pirš.

Pevci so na koncertu zapeli pesmi, ki jih prepevajo v zadnjem obdobju, pripravili pa so nam šopek najlepših domoljubnih, ljudskih, umetnih, narodno zabavnih, dalmatinskih in tudi zimzelenih pesmi. Kot se za praznovanje spodobi, pa zaključili s torto. Za preplet misli in besed je poskrbela Maja Hribovšek.

Spletno uredništvo
Vir: Občina Kamnik