V četrtek, 19. aprila 2018, je v sklopu projekta celovite energetske prenove javnih stavb v občini Ivančna Gorica, potekalo odprtje prenovljene šolske lepotice v Ambrusu. 
Šola je dobila nova okna in vrata, fasado, ostrešje ter nov način ogrevanja, seveda pa je tudi primerno toplotno izolirana. Pogoji dela in bivanja so na šoli zdaj bistveno boljši. V času obnove, ki se je izvajala v poletnih mesecih, se je pokazala marsikatera težava, saj je bilo stanje šole slabše, kot je bilo za pričakovati. Prav zato so učenci šole z novim šolskim letom sedli v prostore sosednje šole v Zagradcu. Po besedah vodje šole Nataše Švener Škrajnar so se skupaj z učenci novega okolja v Zagradcu navadili. Vendar so se vrnitve v domači kraj z novim letom zelo razveselili, saj jih je pričakala popolnoma prenovljena šola.

»Današnja otvoritev je vsekakor garancija, da bo šola v Ambrusu obstala in več desetletij trajajoča tradicija šolstva nadaljevala. To tudi ni bojazen, da bi kdor koli razmišljal o ukinitvi katerekoli podružnične šole v občini. Podružnice so gibalo razvoja kraja. To se je dokazalo že v številnih krajih, v Ambrusu se to kaže še posebej«, je na slovesni otvoritvi povedal župan Dušan Strnad.

Kot je dejal bo občina že v poletnih mesecih celovito prenovila še sanitarne prostore in opravila nekatera najnujnejša dela, da bo šola z novim šolskim letom še lepša in modernejša.

G. S.