Prav na prvi šolski dan, v petek, 1. septembra 2017, so slovesno otvorili novo Podružnično osnovno šolo Polica.

Slovesnosti so se udeležili predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, poslanec Državnega zbora RS mag. Andrej Šircelj, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave mag. Dušan Hočevar, predsednik krajevne skupnosti Polica Mitja Gioahin, ravnateljica Osnovne šole Brinje Grosuplje Natalija Kotar, bivša ravnateljica Osnovne šole Brinje Grosuplje Irena Kogovšek, predsednica sveta staršev Lara Romih ter župnika dr. Jože Plut in Slavko Judež. Obiskali so jih tudi župani sosednjih občin, svojo prisotnost pa je opravičil poslanec Državnega zbora RS Janez Janša, ta dan je namreč tudi njegov sin postal prvošolec. Slovesnosti pa so se seveda udeležili tudi učenci šole in njihovi starši, krajanke in krajani Polica.

Zbrane na slovesnosti so nagovorili vodja Podružnične osnovne šole Polica Marija Podvršič, ravnateljica Osnovne šole Brinje Grosuplje Natalija Kotar, predsednik krajevne skupnosti Polica Mitja Gioahin, župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič, slavnostni govornik ob tem veselem dogodku, prazniku za vso našo občino, pa je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

»Ne najdem besed, s katerimi bi lahko opisala današnje občutke. Vesela in srečna sem. Po dolgih letih se nam je uresničila želja po novi šoli. Šola je za kraj vitalnega pomena. Tega se zavedamo vsi, ki smo si vrsto let prizadevali za boljše pogoje dela. Zato je danes za nas zgodovinski dan in čas za hvaležnost. Pokazali jo bomo s spoštljivim odnosom do nove šole in njenega zunanjega prostora,« je dejala vodja Podružnične osnovne šole Polica Marija Podvršič.

Ob tej priložnosti se je zahvalila vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je na Polici po 17 letih prizadevanj zrasla čudovita nova šola, posebej pa županu dr. Petru Verliču in direktorju občinske uprave mag. Dušanu Hočevarju. »Verjamem, da bo moderna šola s sodobnimi pogoji za izvajanje vzgojno izobraževalnega dela korenito spremenila delovne pogoje in prinesla delavcem in učencem nov zagon. S tem bo učencem še bolj na široko odprla vrata v svet,« je dejala, in hkrati izrazila upanje, da bo ohranila vse, kar je bilo dobrega v stari šoli: naklonjenost, znanje, kulturo srca, ustvarjalnost, predvsem pa poučevanje s srcem. »Naj bo nova šola dobra sooblikovalka kvalitetnejše skupnosti,« je še dejala Marija Podvršič.

»Sanjali smo, upali smo, čakali smo in končno dočakali trenutek, ko bo znanje dobilo nov dom. V novo šolsko leto smo z velikim ponosom vkorakali v povsem novo šolo, Podružnično osnovno šolo Polica. Lepa, prijetna in zelo prostorna je pričakala naše učence, ki so se do sedaj stiskali v šolski stavbi, kjer so si znanje nabirali že vaši pradedki in prababice. Drugi razred je imel pouk celo v kontejnerju,« je v svojem nagovoru dejala ravnateljica Osnovne šole Brinje Grosuplje Natalija Kotar.

Od tega dne dalje pa učenke in učence ter učitelje čaka popolnoma nova zgradba sredi čudovite narave. Ob tej priložnosti se je tako zahvalila vsem donatorjem, ki so se kakorkoli odzvali na prošnjo za sredstva, izvajalcem del na šoli, da je bilo delo pravočasno opravljeno, pa seveda Občini Grosuplje, še posebej županu dr. Petru Verliču in direktorju mag. Dušanu Hočevarju, ter vsem zaposlenim, ki so v delo in v samo izvedbo vložili veliko truda. Prav tako hvala učiteljem in staršem ter krajanom Police za izreden trud ob pripravi slovesnosti ob odprtju nove šole. »V spomin na ta pomemben dan smo izdali tudi publikacijo,« je še povedala ravnateljica Natalija Kotar.

V imenu krajevne skupnosti Polica je zbrane na prireditvi pozdravil predsednik krajevne skupnosti Polica Mitja Gioahin. »Veliko let je minilo in prišel je današnji sanjski dan,« je dejal. Da so dobili novo sodobno šolo, so hvaležni mnogim posameznikom, ki so pomagali njihove niti sanj preoblikovati v resničnost. Hvala županu dr. Petru Verliču in direktorju občinske uprave mag. Dušanu Hočevarju, njihov jutri pa bo lepši tudi zato, ker imajo na šoli zaposlene odlične ljudi, ki dobro in predano delajo. Učencem in učenkam je tako ob tej priložnosti zaželel, da bi z veseljem hodili v novo šolo, se veliko naučili, postali prijatelji in da bi v novi šoli doživeli veliko lepega.

»Ja, dolgo smo jo čakali, pa jo imamo, novo Podružnično osnovno šolo Polica. Bravo!« so bile uvodne besede župana dr. Petra Verliča. Spomni se, ko je daljnega leta 1998 v lokalni politiki začel delovati kot občinski svetnik, in kako so tedaj občinski svetniki pomladnih strank vlagali amandmaje, plane investicij, vse z enim ciljem, da bi do šole na Polici le prišlo. Pa nekako ni bilo tiste prave energije, morda so bile res tudi težave takšne in drugačne. Leta 2010 so zgodbo začeli pisati na novo.

»A veste zakaj je uspelo? Uspelo je zato, ker smo sodelovali vsi. Ker smo vsi verjeli v šolo, ker smo vsi verjeli v pozitivno energijo, v optimizem. Zato nam je uspelo. In v tej šoli se lahko prepozna prav vsak od nas, ki smo danes v tej dvorani. In zato vsem in vsakemu posebej, hvala,« je dejal župan dr. Peter Verlič.

Zahvala gre učencem in staršem, ki so vsak prvi september, ko je prišel na Polico, z veliko potrpežljivostjo sprejeli dejstvo, da bo šola pa naslednje leto. Hvala učiteljskemu zboru, vodstvu šole, vsemu ostalemu osebju, saj si je kar težko predstavljati, kako je bilo delati, vendar verjame, da so naredili vse, da je pouk tekel nemoteno. Hvala tudi Krajevni skupnosti Polica, skupaj z občinsko upravo so se zelo trudili, da so prišli do zemljišča. Hvala lastnikom, da so zemljišča prodali, pogajanja so bila trda, vendar pa so zemljišče dobili in šolo zgradili. Hvala tudi sodelavkam in sodelavcem na občinski upravi, ki jo vodi mag. Dušan Hočevar, pa tudi projektantu, izvajalcu, nadzoru, skratka vsem, ki so kakorkoli pomagali, da to šolo danes imajo.

»In najlepša popotnica, ki bo začela pisati zgodovino te šole je to, kako smo jo zgradili: z optimizmom, dobro voljo, potrpežljivostjo, sodelovanjem. Naj bo ta šola šola veselja, sodelovanja, povezovanja vsega tega kar je dobro. In kadar delamo dobro, se nam zgodijo dobre stvari. Srečno šola Polica, srečno Polica, srečno občina Grosuplje, srečno Slovenija,« je še dejal župan dr. Peter Verlič.

Lep popoldan ob prvem šolskem dnevu, ob dnevu, ko vstopamo v novo šolsko leto, ko bodo naši otroci dobili nova znanja in spoznanja, in bodo postali še bolj pogumne, še bolj samozavestne in še bolj ustvarjalne osebnosti, je vsem zbranim voščil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

»Ni težko opaziti, da so ljudje navdušeni nad tem, da je Polica po tolikih letih dobila novo šolo, ki bo nudila varno, kvalitetno zatočišče učiteljem, učencem, ki bodo osvajali nova znanja v naslednjih letih in desetletjih,« je dejal ter vsem, ki so prispevali k temu, da se je našel prostor in da se je zgradilo šolo, iskreno čestital.

Povedal je, da je kot predsednik Republike Slovenije v lanskem letu, ko smo praznovali 25. obletnico ustanovitve naše države, in v letošnjem letu, ko praznujemo 25. obletnico njenega diplomatskega priznanja, posameznikom in skupnostim, ki so zelo veliko osebno prispevali k temu, da je naša skupnost, naša nacija, narod, država, domovina bolj povezana, v spomin in v znak hvaležnosti sklenil podariti slovensko zastavo, simbol naše enotnosti.

Slovensko zastavo je tako ob tej priložnosti podaril vodji Podružnične osnovne šole Polica Mariji Podvršič, v znak hvaležnosti, da povezuje skupnost, ne samo otrok, ne samo otrok in učiteljev, ampak tudi vseh krajank in krajanov, v eno celoto, v kateri živijo eden za drugega, drug z drugim, ne drug mimo drugega.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je ob prvem šolskem dnevu spregovoril tudi kot oče otroka, ki je sicer že končal osnovno in srednjo šolo, in je zdaj študent.

Skoraj vsi starši smo z enimi ali drugimi skrbmi tako ali drugače zaposleni. Vzgoja pa je, kot vemo, zelo zahtevna stvar. Kot starši imamo vsi svoje otroke neskončno radi. In pri vzgoji smo dostikrat pristranski. Želimo jim sicer vse najboljše, ampak dostikrat jih tudi preprosto razvajamo.

»Zato bi v imenu staršev učiteljem, učiteljicam, ravnateljem, ravnateljicam rad rekel, da vam starši zaupamo, ko vam damo naše otroke v vzgojo in v šolo. Vi prevzemate nase ne samo nalogo, da zadovoljite njihovo radovednost in jim daste znanje, ki jim bo v življenju izredno veliko pomenilo, ampak da jih tudi vzgajate. Praviloma vas imajo radi, vas spoštujejo in zelo veliko se glede življenja naučijo prav od vas. Zaradi vašega vestnega dela, zaradi tega, kaj jim poveste med vrsticami, med učenjem, postajajo samozavestne, pogumne in ustvarjalne osebnosti. Hvala lepa,« je dejal.

Šolarkam in šolarjem, našim mladim državljanom, pa je prebral svojo poslanico ob prvem šolskem dnevu: »Učenke in učenci me pogosto obiščete v predsedniški palači, jaz pa vas z veseljem srečam vsepovsod po naši domovini. Neverjetno je, kaj vse znate in kaj vse veste. Zelo sem navdušen nad vašo neskončno radovednostjo in hvaležen vašim učiteljem, da vas za to navdihujejo po njihovih najboljših močeh. Zelo sem ponosen na vas in na vaše znanje. Sem in tja izvem tudi za kakšno vašo porednost, vendar skupaj s starši pogledamo skozi prste, če le ta porednost ne prizadene nikogar in je prisrčna. Na uho mi poveste tudi o vaših šolskih ljubeznih in potem ugotovimo, da je na koncu koncev šola prav koristna in zabavna stvar. Bodite dobri drug z drugim, pazite eden na drugega, prisluhnite učiteljem, predvsem pa ne preslišite vašega srca in vaših sanj.

Znanje, ki ga boste pridobili tudi v tej šoli, na Polici, vas bo prineslo bližje k njim. Srečno!«

Nagovoru predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja je sledil blagoslov nove šole, novo Podružnično osnovno šolo Polico sta blagoslovila župnika dr. Jože Plut in Slavko Judež.

Za tem pa je prišel na vrsto še tisti najbolj slavnostni trenutek, prerez traku, ko so novo šolo tudi uradno predali svojemu namenu.

Prave slovesnosti pa seveda ne bi bilo brez bogatega kulturnega programa. Za tega so poskrbeli basbaritonist Marko Fink ter učitelji, učenci in starši Podružnične osnovne šole Polica. Prireditev sta povezovala Maj Šeme in Hana Velkovrh Gajšek.

R. J.

Fotogalerija