Državni svet se je v sredo, 4. julija 2018, sestal na 9. redni seji, ki je pred parlamentarnimi počitnicami tradicionalno potekala na terenu, tokrat je to bilo v Grosupljem.

Šlo je za prvo terensko sejo Državnega sveta v tem mandatu, ko mu predseduje naš občan Alojz Kovšca.

Župan dr. Peter Verlič je s sodelavcema, vodjem urada za komunalno infrastrukturo Urošem Močnikom in vodjem urada za prostor Mihom Simončičem že pred pričetkom seje v svojih prostorih sprejel predsednika Državnega sveta Alojza Kovšco, podpredsednika Državnega sveta Matjaža Švagana, sekretarja Državnega sveta dr. Dušana Štrusa in vodjo kabineta predsednika Državnega sveta Ariano Debeljak.

Seja Državnega sveta je nato potekala v dvorani Družbenega doma Grosuplje. Državne svetnice in svetnike ter prisotne goste je kot gostitelj uvodoma pozdravil župan občine Grosuplje dr. Peter Verlič in jim v naši občini zaželel prijetno dobrodošlico. »Lepo vas pozdravljam v svojem imenu in tudi v imenu preko 20.000 občank in občanov naše občine,« je dejal.

Župan je izpostavil tudi uspešno črpanje evropskih sredstev, s pomočjo katerih so energetsko sanirali številne javne objekte, največja investicija je bila čistilna naprava.

V imenu vseh 212 slovenskih županov je poudaril, da potrebujejo kanalizacije, vodovode, prometno infrastrukturo, predvsem pa bi jim bilo veliko lažje, če bi občine prejele 630 evrov glavarine.

»In morda tukaj tudi manjša prošnja, spoštovani državni svetnice in svetniki, da nam pri tem pomagate in ste naš glas tam, kjer nas včasih ne slišijo,« je še dejal župan ter opozoril tudi na preveč birokratske postopke v naši državi, s katerimi se soočajo, ko želijo izvesti različne potrebne projekte.

Državni svetnice in svetniki so tokrat na seji obravnavali nekatere pobude in vprašanja državnih svetnic in svetnikov ter se seznanili s predvidenimi spremembami skupne kmetijske politike Evropske unije po letu 2020, z Operativnim načrtom o sodelovanju ministrstev pri pripravi regionalnih razvojnih programov za obdobje 2021–2027 in z Letnim poročilom Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije za leto 2017.

Predstavniki Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Generalnega direktorata Evropske komisije za regionalno in mestno politiko ter Generalnega direktorata Evropske komisije za zaposlovanje, socialne zadeve pa so predstavili Proračun za prihodnost – Regionalni razvoj in kohezija.

Po končani seji je župan dr. Peter Verlič predsednika Državnega sveta Alojza Kovšco povabil še k vpisu v njihovo spominsko knjigo, ki jo hrani Mestna knjižnica Grosuplje. Tam je sledila tudi manjša pogostitev ob spremljavi Godbe Stična

 

 

 

 

J. R.