Danes se je v Minsku  končalo letošnje Evropsko šahovsko prvenstvo v šahu. Po 11. krogih je  povsem zasluženo naslov evropskega prvaka osvojil (dokaj neznani) ruski velemojster Maxim Matlakov (2714), ki je zbral 8,5 točk.

Prav toliko točk sta zbrala 2. in 3. uvrščeni Gruzijec Baadur Jobava (2713) in spet Rus Vladimir Fedoseev (2690). Sledijo jim Nemec Daniel Fridman, Bolgar Ivan Cheparinov (2688) in drugi.

Med najboljše šahiste v Evropi se je uvrstil 29-letni Luka Lenič (2641), najboljši slovenski velemojster in bivši svetovni mladinski šahovski prvak, ki je zbral (neporažen!!!) 7,5.

V zadnjem krogu mu je uspelo s črnimi figurami ustaviti močan napad armenskega velemojstra Sergeja Movsiseana (2680), ki je za njim zaostal kar sedem mest.

Naš Aleksander Beljavski, ki bo letos decembra dopolnil 67 let, je osvojil 5,5, in sicer pet zmag (!), kar pet porazov in en sam remi. Naš “Belja” je res borben šahist, najboljši zgled vsem mladim šahistom in šahistkam …

Končni vrstni red (prvih 30)

15. – letni ruski FIDE mojster Andrej Espienko je na prvenstvu s 6,5 točkami osvojil prvi “bal” za šahovskega velemojstra.

Tekst: B.O.